Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

«Το πιο απογοητευτικό νέο αξιοθέατο της Βρετανίας»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το νέο δρώμενο του θρύλου της street art, Banksy, που είναι ήδη sold out.

Μεγάλες ουρές και εξαντλημένα εισιτήρια είναι το ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου δρώμενου του θρύλου της street art, Banksy. Tο άλλο είναι η νοσηρή πραγματικότητα που απεικονίζεται σε κάθε γωνιά της Dismaland ή αλλιώς του Πάρκου της Σύγχυσης του γνωστού καλλιτέχνη του δρόμου.

Το πιο απογοητευτικό νέο αξιοθέατο της Βρετανίας, όπως το διαφημίζει ο ίδιος, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό την Παρασκευή, με εισιτήριο 3 λίρες μόνο, έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στους καλλιτεχνικούς κύκλους και τα αβάν-γκαρντ μέσα.



Εκτός των άλλων εκθεμάτων περιλαμβάνει το κάστρο της Disneyland που έχει γίνει στάχτες, την Σταχτοπούτα να κείτεται νεκρή μετά από ένα ατύχημα με την άμαξά της καθώς και γλάρους να επιτίθενται σε έναν συνταξιούχο και πολλά άλλα.



Ο καυστικός καλλιτέχνης αποφάσισε να μαζέψει σε ένα μέρος όλα αυτά που απασχολούν την κοινή γνώμη ειδομένα από την εναλλακτική ματιά του. Disney, επικαιρότητα, ΜΜΕ και καπιταλισμός αποτελούν τα βασικά στοιχεία του νέου θεματικού πάρκου στο Bristol της Βρετανίας, και δημιουργήθηκε χάρη σε μια πρωτοβουλία του Βρετανού καλλιτέχνη δρόμου που έγινε γνωστός για τις ειρωνικές τοιχογραφίες του σε αναπάντεχα σημεία της βρετανικής ενδοχώρας.



Ο ίδιος ο Banksy ανέφερε ότι το σόου αυτό είναι «κάπως διαφορετικό» επειδή η τέχνη του δρόμου με την οποία έγινε διάσημος σε όλον τον κόσμο έχει γίνει «τόσο καθησυχαστικά λευκή, μεσοαστική και χωρίς γυναίκες, όπως και οποιοδήποτε άλλο καλλιτεχνικό κίνημα».



Οι επισκέπτες του πάρκου που έχει στηθεί σε μια εγκαταλειμμένη πισίνα μπορούν να φωτογραφηθούν με φόντο τα καλλιτεχνήματα την ώρα που κατσούφηδες υπάλληλοι κυκλοφορούν στο χώρο κρατώντας μπαλόνια με τη φράση «Είμαι ηλίθιος».



Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Banksy διαβεβαίωσε ότι δεν ήθελε «να πλήξει τον Ντίσνεϊ» και γι' αυτό απαγόρευσε οποιαδήποτε απεικόνιση του Μίκι Μάους στον χώρο. «Είναι μια έκθεση των καλύτερων σύγχρονων καλλιτεχνών που ξέρω, εκτός από εκείνους τους δύο που απέρριψαν την πρότασή μου», σημείωσε.



Παρόλα αυτά στο χώρος, οι πινακίδες θυμίζουν αρκετά την Disneyland όμως όπως αναμενόταν είναι γεμάτος με υπονοούμενα που παραπέμπουν στη Δυτική κουλτούρα, τα μέσα ενημέρωσης, τον καπιταλισμό και την ακραία επίδειξη πλούτου.



Στην Dismaland εκτός από έργα του Banksy, φιλοξενούνται επίσης δουλειές από 50 ακόμα καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Damien Hirst, Bill Barminski, Caitlin Cherry, Polly Morgan, Josh Keyes, Mike Ross, David Shrigley, Bäst, και Espo.














Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.