Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ο καρκίνος του νεφρού προλαμβάνεται

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο καρκίνος του νεφρού παρουσιάζεται συνήθως μετά τα 50 έτη και ειδικά στους άντρες, η συχνότητα είναι διπλάσια από ό,τι στις γυναίκες. Δυστυχώς, δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα στα αρχικά στάδια, γεγονός που καθιστά τη διάγνωσή του δύσκολη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού;

Στα αρχικά στάδια, δυστυχώς, σπάνια υπάρχουν συμπτώματα, και αυτά μπορεί να μην εκτιμηθούν, όπως ένα επεισόδιο αιματουρίας ή ένα αίσθημα βάρους δεξιά ή αριστερά από τη μέση. Όσο ο όγκος αυξάνεται σε διαστάσεις και ανάλογα με τη θέση του μέσα στο νεφρό.

Tα πιο συνήθη συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:

Αιματουρία (παρουσία αίματος στα ούρα, το οποίο είναι είτε ορατό με το μάτι ή ανιχνεύεται στο εργαστήριο).

Ο πόνος στα πλευρά στην περιοχή των νεφρών που δεν υποχωρεί.

Ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Αδυναμία, καταβολή και πυρετός που δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλη αιτία.

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να οφείλονται και σε πολλά άλλα αίτια εκτός από τον καρκίνο του νεφρού.

Κάθε αλλαγή στο χρώμα των ούρων λόγω παρουσίας αίματος, καθώς και αίσθημα βάρους ή ήπιος βαθύς πόνος στις περιοχές των νεφρών θα πρέπει άμεσα να ελέγχονται από τον ουρολόγο. Άλλα συμπτώματα στην εξέλιξη της νόσου είναι η δεκατική πυρετική κίνηση (δέκατα) και αίσθημα κόπωσης.

Από μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να δημιουργηθεί ο καρκίνος του νεφρού είναι:

• Κάπνισμα: Οι καπνιστές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του νεφρού συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων και το χρονικό διάστημα όπου καπνίζει κάποιος.

• Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού, περισσότερο στον γυναικείο πληθυσμό.

• Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η μη ελεγχόμενη υπέρταση έχει συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες με την εμφάνιση καρκίνου του νεφρού.

• Διατροφή: Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζωικού λίπους και τηγανητών αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του νεφρού. Από την άλλη πλευρά, η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτική δράση.

• Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του νεφρού: Τα άτομα που έχουν ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο του νεφρού αντιμετωπίζουν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

• Αιμοκάθαρση: Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση λόγω νεφρικής ανεπάρκειας για πολλά χρόνια έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Η λήψη μέτρων που βελτιώνουν την υγεία μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής του:

• Αποφύγετε ή διακόψτε το κάπνισμα.

• Διατηρήστε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η παχυσαρκία, ιδίως στις γυναίκες, είναι ένας εξακριβωμένος παράγοντας κινδύνου και περίπου το 25% των νέων περιστατικών καρκίνου του νεφρού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδονται σε αυτήν.

• Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, λίπους ή πρωτεϊνών.

Εφαρμόστε υγιεινή διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

• Διατηρήστε την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώστε το αλάτι στο φαγητό σας.

• Αποφύγετε την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες.

Όπως άσβεστο, κάδμιο και βενζίνη. Στον χώρο εργασία σας, χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκες).


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.