Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ασθένειες που συχνά «ξεφεύγουν» από τους γιατρούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν αντιμετωπίζουμε παράξενους πόνους, ανεξήγητα πεπτικά προβλήματα, ή άλλα συμπτώματα, τότε ελπίζουμε ότι μια επίσκεψη στον γιατρό θα λύσει κάθε μας απορία.

Αλλά μερικές φορές, οι γιατροί έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τους ασθενείς στο να αναγνωρίσουν ορισμένες διαταραχές και παθήσεις. Και αυτό επειδή πολλά από τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών είναι μη-ειδικά και μεταβάλλονται, ανάλογα με την κάθε περίσταση.

Επιπροσθέτως, ορισμένες εξετάσεις έχουν σχετικά υψηλό κόστος, δεν γίνονται τακτικά και ακόμα και όταν γίνονται, υπάρχει περίπτωση να μη δώσουν ξεκάθαρα αποτελέσματα.

Δείτε τρεις ασθένειες, οι οποίες συχνά δεν διαγιγνώσκονται άμεσα από τους γιατρούς:

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει το παχύ έντερο και προκαλεί κοιλιακό πόνο, κράμπες, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια, ο ασθενής θα πρέπει να έχει τα συμπτώματα για τουλάχιστον έξι μήνες προτού γίνουν οι πρώτες σκέψεις από τους γιατρούς ότι πάσχει από ΣΕΕ. Επίσης πρέπει να έχει τα συμπτώματα αυτά τουλάχιστον τρεις ημέρες το μήνα κατά τους τρεις τελευταίους μήνες πριν διαγνωστεί με ΣΕΕ. Τέλος, τις πρώτες φορές που θα επισκεφθεί το γιατρό, τα συμπτώματα αυτά είναι τόσο κοινά με άλλες πιο απλές παθήσεις, που η διάγνωση της ασθένειας γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Κοιλιοκάκη

Είναι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, που προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Πολλές φορές χρειάζονται από έξι έως δέκα χρόνια για να διαγνωσθεί σωστά. Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη έχουν πεπτικά προβλήματα, όταν καταναλώνουν τροφές που περιέχουν γλουτένη, όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη, αλλά στην πραγματικότητα, μόνο το ήμισυ περίπου των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο έχουν συμπτώματα διάρροιας και απώλειας βάρους. Η κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα, πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις, καθώς και παλινδρόμηση οξέος ή καούρα και είναι πολύ εύκολο να εκτιμηθεί ότι τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε άλλα αίτια. Μια εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει κοιλιοκάκη ανεξαρτήτως των συμπτωμάτων και μια ενδοσκόπηση μπορεί να καθορίσει εάν και σε τι έκταση έχει προκληθεί βλάβη στο λεπτό έντερο.

Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία, η οποία χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο, περιλαμβάνει «ιατρικώς ανεξήγητα συμπτώματα», όρος που οι γιατροί χρησιμοποιούν κάποιες φορές για να περιγράψουν τα διαρκή «παράπονα» των ασθενών που δεν φαίνεται να έχουν κάποια προφανή φυσική αιτία. Όταν οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν μια συγκεκριμένη αιτία για το χρόνιο πόνο και την κούραση του ασθενούς, συχνά «συμβιβάζονται» με αυτή τη λάθος διάγνωση. Η ινομυαλγία μπορεί να απαιτεί την επίσκεψη σε εξειδικευμένους γιατρούς και στον αποκλεισμό άλλων ασθενειών, οι οποίες είναι εξίσου δύσκολο να διαγνωστούν. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως, όταν τα άτομα με ορισμένα συμπτώματα ινομυαλγίας επισκέπτονται κάποιον ρευματολόγο, εκείνος θα εντοπίσει την ινομυαλγία, αλλά αν οι ίδιοι οι ασθενείς επισκεφθούν έναν γαστρεντερολόγο, είναι πιθανό να τους γίνει διάγνωση για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.