Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Τι ισχύει με τους συντελεστές ΦΠΑ, τα τρόφιμα, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τον φόρο σε εταιρείες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυτοί είναι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ

Αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Ο μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται στο 6% από 6,5% που είναι σήμερα και θα υπάγονται σε αυτόν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια των θεάτρων.

Μετατάσσονται από το 6,5% στο 13% οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, αλλά από την 1η Οκτωβρίου του 2015.

Στο συντελεστή 13% θα υπάγονται τα βασικά τρόφιμα και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 13% παραμένει το γάλα, τα τυριά, η ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, το κρέας, τα ψάρια κ.ά , το ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο.

Μετατάσσονται από το 13% στο 23% η εστίαση, καθώς όλα τα εισιτήρια μεταφοράς προσώπων όπως είναι τα αστικά, ακτοπλοϊκά, αεροπορικά και τα ταξί.

Επίσης τυποποιημένα τρόφιμα που δεν θεωρούνται βασικά μετατάσσονται στο 23% (π.χ. μέλι κ.ά.).

--------------

Ποια τρόφιμα μένουν σε ΦΠΑ 13%

Στο 23% υπάγονται η εστίαση και όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα.

Ανατροπές στους συντελεστές ΦΠΑ, φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι τρεις, 23%, 13% και 6% (από 6,5%).

Στο 23% υπάγονται η εστίαση και όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς και τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ΦΠΑ 13% επιβάλλεται σε όλα τα νωπά τρόφιμα μη συσκευασμένα, στο ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, το νερό, τα ξενοδοχεία, γραφεία τελετών, στην παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες κλπ.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% παραμένουν μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.
Αναλυτικά στο ΦΠΑ 13% μένουν τα εξής τρόφιμα όπως αναφέρονται στο νομοσχέδιο

- Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες

- Κουνέλια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή.

- Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα, από βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια.

- Ψάρια, φιλέτα και άλλη σάρκα ψαριών, καλαμάρια, χταπόδια και σουπιές, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα αλλά όχι αλλιώς παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα. Εξαιρούνται τα συκώτια, αυγά.

- Γάλα, έστω και σε σκόνη ή συμπυκνωμένο ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών. Γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, μη αρωματισμένο, χωρίς προσθήκη φρούτων ή κακάου.

-Τυριά με εξαίρεση τα τυριά τριμμένα ή σε σκόνη, τα λιωμένα τυριά, τα τυριά με στίγματα της διάκρισης 0406 40 και τα τυριά με περιεκτικότητα κ.β. σε λιπαρές ουσίες που υπερβαίνει το 72%. Αυγά νωπά από όρνιθες του είδους Gallus Domesticus, για επώαση ή βρώσιμα.

-Μέλι φυσικό.

- Λαχανικά, φυτά, ρίζες και κόνδυλοι, βρώσιμα.

- Καρποί και φρούτα βρώσιμα

- Δημητριακά, Προϊόντα αλευροποΐας. Άμυλα κάθε είδους

- Μαστίχα (λευκή ή μη), ακατέργαστη ή κατεργασμένη

- Ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα. Άλλα λάδια και τα κλάσματά τους, που παίρνονται αποκλειστικά από ελιές, έστω και εξευγενισμένα, αλλά όχι χημικώς μετασχηματισμένα και μείγματα από αυτά τα λάδια

- Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα και ζαχαρόζη χημικώς καθαρή σε στερεή κατάσταση

- Παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.

- Ζυμαρικά, όχι ψημένα ή παραγεμισμένα ή αλλιώς παρασκευασμένα.

-Ψωμί, χωρίς προσθήκη άλλων ουσιών και όχι φρυγανισμένο ή περαιτέρω επεξεργασμένο.

- Νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ούτε αρωματισμένα, μη αεριούχα.

- Ξύδια και υποκατάστατα αυτών βρώσιμα που λαμβάνονται από οξικό οξύ.

--------------

Κλίμακες και συντελεστές για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης


Αλλαγές καταγράφονται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο νομοσχέδιο που κατατίθενται στη Βουλή και αποκάλυψε το Enikonomia.

Ειδικότερα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα καθαρά ετήσια εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ και άνω και υπολογίζεται με συντελεστή 0,7%. Δηλαδή η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ξεκινά από τα 84 ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως και τα 140 ευρώ.

Στα εισοδήματα από 20.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής ανέρχεται σε 1,4%. Δηλαδή η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ξεκινά από τα 142,8 ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως και τα 420 ευρώ

Για εισοδήματα από 30.001 έως και 50.000 ευρώ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με συντελεστή 2%. Δηλαδή η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ξεκινά από τα 600 ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως και τα 1.000 ευρώ

Στα εισοδήματα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής ανέρχεται στο 4% επί του ποσού. Δηλαδή η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως και τα 4.000 ευρώ

Για εισοδήματα από 100.001 ευρώ έως και 500.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με συντελεστή 6%. Δηλαδή η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ξεκινά από τα 6.000 ευρώ και μπορεί να ανέλθει έως και τα 30.000 ευρώ

Τέλος για συνολικό καθαρό εισόδημα από πεντακόσιες χιλιάδες ένα (500.001) και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού. Δηλαδή η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης ξεκινά από τις 40.000 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.

Στο νομοσχέδιο που κατατίθενται στην Βουλή αναγράφεται χαρακτηριστικά:

«8. Η παράγραφος 3 του άρθρου 29 του ν.3986/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου, υπολογίζεται ως εξής:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά τοις εκατό (0,7%) επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα κόμμα τέσσερα τοις εκατό (1,4%) επί ολόκληρου του ποσού.

γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.

δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.

ε) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) επί ολόκληρου του ποσού.

στ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πεντακόσιες χιλιάδες ένα (500.001) και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%) επί ολόκληρου του ποσού.

ζ) Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, όπως αυτό ορίζεται στην παράγραφο 2, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, των Βουλευτών, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Υπουργών, των Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειαρχών, των Ευρωβουλευτών, των Δημάρχων και των προσώπων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 3 του άρθρου 56 του Συντάγματος, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (Α΄40), η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%) επί ολόκληρου του ποσού.

Το ποσό της έκτακτης εισφοράς περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς να μην υπολείπεται του καθαρού εισοδήματος που απομένει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία υπολογίστηκε με την εφαρμογή του αμέσως προηγούμενου συντελεστή».

--------------

Φόρος 29% σε εταιρείες με κέρδη έως 50.000 ευρώ και 33% για παραπάνω


Με φορολογικό συντελεστή 29% θα φορολογηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων έως 50.000 ευρώ σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.

Παράλληλα όσες επιχειρήσεις καταγράφουν κέρδη πάνω από 50.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 33%.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

«Η παράγραφος 1 του άρθρου 29 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167 Α/23-7-2013) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:


Φορολογητέο εισόδημα                                        Συντελεστής
       (ευρώ)                                                                 (%)
   <50 .000="" 29="" nbsp="" span="">
   >50.000                                                                 33% »


4. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167 Α/23-7-2013) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το εκατό τοις εκατό (100%) του φόρου που προκύπτει «από επιχειρηματική δραστηριότητα» για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.