Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Αυτά είναι τα σενάρια της επόμενης μέρας για το «Ναι» και το «Όχι»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ανάλυση του Reuters για τις επόμενες κινήσεις του Τσίπρα, τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων, την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και το παράλληλο νόμισμα.
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, το διεθνές πρακτορείο Reuters αναλύει τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της, να κλείσουν οι τράπεζες και να τίθεται το μέλλον της χώρας εντός της Ευρωζώνης εν αμφιβόλω» αναφέρει το Reuters.

«Το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες παραμένει ασαφές. Την ώρα που οι Έλληνες καλούνται να διαλέξουν μεταξύ «Ναι» και «Όχι», η χώρα όπως όλα δείχνουν μπαίνει σε μία περίοδο αβεβαιότητας και έντονης πολιτικής αστάθειας» προσθέτει το διεθνές πρακτορείο και αναλύει τα πιθανά σενάρια.
Στην περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι»

«Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καλεί τους πολίτες να στηρίξουν το «Όχι». Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία του Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του, που κατήγγειλε το διασυρμό της χώρας για μία πολιτική στην οποία έχει εναντιωθεί σφόδρα» αναφέρει το Reuters, τονίζοντας ότι «ο Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που υπερψηφιστεί το «Ναι» με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση. "Αν οι Έλληνες θέλουν να έχουν έναν ντροπιασμένο πρωθυπουργό, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω. Δεν θα είμαι εγώ" ανέφερε χαρακτηριστικά».

Στη συνέχεια το Reuters τονίζει ότι «σε περίπτωση που ο Τσίπρας παραιτηθεί, η χώρα λογικά θα οδηγηθεί σε εκλογές, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνονται για το Σεπτέμβριο».

«Ωστόσο, δεδομένης της τραγικής οικονομικής κατάστασης και της αθέτησης πληρωμών της Ελλάδας, οι κλειστές έχουν κλείσει. Έτσι το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δρομολογήσει τις εξελίξεις μέσα από μία διακομματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και να κρατηθεί η Ελλάδα μέχρι να οδηγηθεί στις κάλπες».

«Το να συγκροτηθεί μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Τα κόμματα υπέρ του ευρώ όπως το κεντρώο Ποτάμι, το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ και η συντηρητική Νέα Δημοκρατία έχουν εκφράσει την θέλησή τους να μετέχουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά συγκεντρώνουν μόλις 106 έδρες στη Βουλή των 300» σημειώνει το Reuters, τονίζοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νυν κυβερνητικός του εταίρος, Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα πρέπει να στηρίξουν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το πιθανότερο είναι ότι επικεφαλής της θα τεθεί μη πολιτικό πρόσωπο, κάποιος τεχνοκράτης. Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής έκανε μία δημόσια παρέμβαση απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να στηρίξουν το «Ναι» στο δημοψήφισμα, πυροδοτώντας τις φήμες που τον καθιστούν υποψήφιο για τη θέση του ηγέτη της οικουμενικής κυβέρνησης».

«Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας δεν θα είναι κάτι πρωτοφανές στην Ελλάδα» σχολιάζει ο αρθρογράφος του Reuters, υπενθυμίζοντας τις Κάννες και ότι ακολούθησε το δημοψήφισμα του Γιώργου Παπανδρέου.

«Μερικοί αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί το «Ναι», ο Τσίπρας θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αντιλαμβανόμενος ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές το Σεπτέμβρη μόλις τα δημοσιονομικά της χώρας τακτοποιηθούν» συνεχίζει το Reuters.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν αποσαφηνίσει ότι καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα. Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε το σινιάλο για να παύσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα. Είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι γερμανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται σκεπτικοί κατά πόσο αυτό θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 20η Ιουλίου που ωριμάζει το ομόλογο της ΕΚΤ και πρέπει να πληρωθεί».
Στην περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι»

«Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι ένα "Όχι" θα ενδυνάμωνε τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας απέναντι στους εταίρους, αλλά το επιχείρημα αυτό έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από τους ευρωπαίους εταίρους και τον ίδιο τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ» αναφέρει το Reuters.

«Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτομάτως τις διαπραγματεύσεις, αλλά οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία από τη στιγμή που υπερισχύσει το "Όχι"», τονίζει το διεθνές πρακτορείο και επαναφέρει τις προειδοποιήσει των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων ότι ένα «όχι» θα ανοίξει την πόρτα στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα πιθανότατα θα καταλήξει να χρεοκοπεί και απέναντι στην ΕΚΤ, καθώς δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το τεράστιο ομόλογο της ΕΚΤ, με τις τράπεζες εν τέλει να μην ανοίγουν. Η ΕΚΤ πιθανότατα από την πλευρά της θα αυξήσει την πίεση στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στη δυσχερή θέση να προσπαθεί να βρει μία συμφωνία, υπό την απειλή της κατάρρευσης των τραπεζών» σημειώνει το Reuters.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάσει τον Τσίπρα να παραιτηθεί για να αναλάβει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτή θα αναγκαστεί να καταφύγει σε ένα παράλληλο νόμισμα ή IOU, θέτοντας τις βάσεις για ένα Grexit που θα έχει ξεκινήσει» καταλήγει το Reuters.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.