Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενιαία το σύνολο των μουσείων της Κρήτης»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξυδάκης: Το Ηράκλειο διαθέτει εξαιρετικό σύνολο μουσείων.

«Εξαιρετικής σημασίας για τη μεταβυζαντινή τέχνη και την κρητοβενετσιάνικη σχολή, η οποία σμίγει μοναδικά τη βυζαντινή παράδοση με την τέχνη της λατινικής Αναγέννησης» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης τα εκθέματα του μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών στο Ηράκλειο και πρόσθεσε: «πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενιαία το σύνολο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης, η οποία έχει πολύ μεγάλη ιστορική σημασία, διατηρεί μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και συνεχίζει να προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον. Το Ηράκλειο διαθέτει εξαιρετικό σύνολο μουσείων. Το Αρχαιολογικό είναι μοναδικό στο είδος του, και πλαισιώνεται αρμονικά από το Ιστορικό, το Φυσικής Ιστορίας και τώρα το ανανεωμένο μουσείο Χριστιανικής Τέχνης».
Κατά την διήμερη επίσκεψη του στο Ηράκλειο είχε σειρά επαφών με τοπικούς φορείς με στόχο την προστασία και αξιοποίηση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων του τόπου .

Ο υπουργός εγκαινίασε το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών ,επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου και ειχε συναντήσεις και συσκέψεις με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη αντιδημάρχους και φορείς.

Το πρωί στη Λότζια ο κ. Ξυδάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο και σε σύσκεψη που ακολούθησε παρουσία του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αντιδημαρχων και του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συζήτησαν για τα ενετικά Τείχη, το Πολιτιστικό Κέντρο , το Ινστιτούτο Μελέτης Μινωικού Πολιτισμού κα
«Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διάσωση και συντήρηση των τμημάτων που χρήζουν επεμβάσεων και να ενταχθούν στη ζωή της πόλης με σεβασμό στην ακεραιότητα και φυσιογνωμία του μνημείου» τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στα ενετικά τείχη προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα από τα κορυφαία οχυρωματικά μνημεία της Ανατολικής Μεσογείου και οι χρήσεις του πρέπει να είναι οργανωμένες και συμβατές με την προστασία του.
Επίσης ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να συναφθεί και πάλι προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ηρακλείου, επικαιροποιημένη και εναρμονισμένη με τις ανάγκες των καιρών και με τις προδιαγραφές της αρχαιολογίας και της νομοθεσίας.

Παράλληλα όπως ανέφερε η Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με το δήμο και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης θα φροντίσουν για την ακεραιότητα και την προστασία του μνημείου, όπως και για τη λειτουργική απόδοση του στον Ηρακλειώτικο λαό.

Για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, το οποίο επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε σ αυτό το Σάββατο , ο υπουργός σημείωσε πως χρειάζεται να εκπονηθεί μείζον επιχειρησιακό σχέδιο, με σύγχρονο λειτουργικό περιεχόμενο, να οριστούν χρήσεις που να βοηθούν τη βιωσιμότητά του και να αποτελέσει σημαντικό κέντρο συνεδριακού και πολιτιστικού τουρισμού.

Επίσης τόνισε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού «είναι πρόθυμο να ακούσει ιδέες του Δήμου Ηρακλείου και να βοηθήσει παρέχοντας τεχνογνωσία».

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην Ενετική Λότζια, στο αίθριο και στην αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Info Point του δήμου όπου και ξεναγήθηκε

Ακολούθησε επίσκεψη στην έκθεση χαρακτικών με τον τίτλο «Πολλαπλά» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, αλλά και στο μπαζάρ βιβλίου από τις εκδόσεις της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», που έχουν διοργανωθεί στα πλαίσια του διημέρου των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου.

Ακόμη ο υπουργός Πολιτισμού είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και συζήτησαν για τα έργα υποδομών και ανάπτυξης στην Κρήτη, όσα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, και όσα πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ενώ θα δοθεί προτεραιότητα σε όσα μεταφέρονται στην επόμενη φάση, αλλά και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα διαδρομών και οι ολοκληρωμένες χωρικές επεμβάσεις. Ενώ μέσα στον μήνα θα υπάρξει συνέχεια επαφών και ολοκλήρωση τού προγράμματος σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού .


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.