Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τα αντιβιοτικά γίνονται "εφιάλτης"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πριν από την ανακάλυψη της πενικιλίνης από τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ το 1928, εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν από κοινές λοιμώξεις που σήμερα αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση ενός αντιβιοτικού φαρμάκου.

'Ομως σιγά σιγά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και άλλους φορείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα ίδια τα αντιβιοτικά μετατρέπονται σε έναν εφιάλτη για τους ασθενείς παγκοσμίως, με την υπερκατανάλωσή τους να οδηγεί σε ανθεκτικά βακτήρια και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο απειλώντας να αναστρέψει προόδους ενός αιώνα στον τομέα της Υγείας.

Η συνταγογράφηση αντιβιοτικών φαρμάκων γίνεται πλέον για μια σειρά από ασθένειες και με τόση ευκολία που οδηγεί σε κατάχρηση, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να λαμβάνουν φάρμακα που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη. Ομως η κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων γίνεται και έμμεσα. Αγρότες βάζουν αντιβιοτικά στην τροφή των γουρουνιών και των κοτόπουλων που εκτρέφουν και αυτά τελικά καταλήγουν στο τραπέζι μας.

Συνέπεια της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών φαρμάκων είναι η ανθεκτικότητα που αποκτούν τα βακτήρια στα φάρμακα, που με τη σειρά της οδηγεί σε νέα κρούσματα. Ενδεικτικά, μόνο στα γερμανικά νοσοκομεία 400.000 έως 600.000 άτομα προσβάλλονται ετησίως από τα λεγόμενα πολυανθεκτικά παθογόνα, από τους οποίους πεθαίνουν 10.000 έως 15.000 κάθε χρόνο.

Υγιείς άνθρωποι φέρουν πολύ συχνά αυτά τα παθογόνα στο δέρμα τους χωρίς να το αντιλαμβάνονται, και στα νοσοκομεία, όπου τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα υπόλοιπα βακτήρια, τα πολυανθεκτικά παθογόνα εξαπλώνονται προσβάλλοντας «εύκολα» θύματα με χαμηλή ανοσία, ασθενείς, ηλικιωμένους, πρόσφατα χειρουργημένους και νεογέννητα.

Καμπανάκι
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά σε φάρμακα προκαλούν 23.000 θανάτους ετησίως και 2 εκατομμύρια ασθένειες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Οι γιατροί προειδοποιούν ότι εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, κοινές ασθένειες που σήμερα αντιμετωπίζονται πολύ εύκολα, στο εγγύς μέλλον θα μπορούσαν να μετατραπούν ξανά σε θανατηφόρες. Ακόμα και ο ΠΟΥ έχει κάνει λόγο για ένα καταστροφικό σενάριο μιας «μετα-αντιβιοτικής εποχής» για την ανθρωπότητα στον τομέα της Υγείας, που δεν θα διαφέρει πολύ από την εποχή πριν από την ανακάλυψη της πενικιλίνης.

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά «μπορεί να είναι η νούμερο ένα απειλή μεταδοτικής ασθένειας της εποχής μας», σύμφωνα με τον Τόμας Φρίντεν, διευθυντή του αμερικανικού CDC. «Αν χάσουμε τα αντιβιοτικά, το σεντούκι της ιατρικής θα είναι άδειο και όχι μόνο θα υπονομεύσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε κοινές παθήσεις, αλλά θα υπονομεύσει μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιατρικής», προειδοποίησε ο Φρίντεν τονίζοντας: «Κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο έναν αιώνα, όταν οι απλές λοιμώξεις μπορούσαν να είναι θανατηφόρες».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Χιλιάδες θάνατοι σε ΗΠΑ - Γερμανία

Στα νοσοκομεία, όπου τα αντιβιοτικά εξουδετερώνουν όλα τα υπόλοιπα βακτήρια, τα πολυανθεκτικά παθογόνα εξαπλώνονται προσβάλλοντας «εύκολα» θύματα με χαμηλή ανοσία, ασθενείς, ηλικιωμένους, πρόσφατα χειρουργημένους και νεογέννητα. Μόνο στις ΗΠΑ, βακτήρια ανθεκτικά σε φάρμακα προκαλούν 2 εκατομμύρια ασθένειες ετησίως και 23.000 θανάτους. Στη Γερμανία τα ετήσια κρούσματα από ανθεκτικά βακτήρια κυμαίνονται μεταξύ 400.000 και 600.000 και οι θάνατοι μεταξύ 10.000 και 15.000.

ΜΕΤΡΑ-ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
Το Βερολίνο φέρνει το πρόβλημα στο G7

Το Βερολίνο έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε έναν εντατικό αγώνα εναντίον της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών που οδηγεί σε ανθεκτικά βακτήρια. Πριν από μερικές εβδομάδες έθεσε το ζήτημα στον ΠΟΥ και ασκώντας την εναλλασσόμενη προεδρία του G7 προωθεί το θέμα στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου που ξεκινάει την Κυριακή.

Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή μια στρατηγική (DART 2020) για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών βακτηρίων. Στο πλαίσιο αυτής, τα γερμανικά υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Ερευνας συνεργάζονται στενά για την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών από τα ζώα μέχρι τον άνθρωπο, για την καλύτερη πρόληψη ασθενειών και την έρευνα για νέα φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις.

Εν τω μεταξύ, πριν από μερικές ημέρες η αμερικανική κυβέρνηση διοργάνωσε φόρουμ όπου συζητήθηκαν τρόποι διασφάλισης της υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων. Στο Φόρουμ του Λευκού Οίκου για τη Διαχείριση Αντιβιοτικών παρευρέθησαν 150 γιατροί, αγρότες, εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, του λιανεμπορίου και των φαρμακοβιομηχανιών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε προεδρικό μνημόνιο για την προώθηση της παραγωγής κρέατος και πουλερικών με υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.