Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Κόκκινο κρασί: Προστατεύει από καρκίνο, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τον μηχανισμό με τον οποίο ασκεί το κόκκινο κρασί την αντικαρκινική, αντιδιαβητική και καρδιοπροστατευτική δράση του ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Nature», το κλειδί είναι ο τρόπος με τον οποίο το κύριο αντιοξειδωτικό συστατικό του, η ρεσβερατρόλη, αλληλεπιδρά με ορισμένες πρωτεΐνες και μόρια των σωματικών κυττάρων.

Τα κύτταρα λειτουργούν ομαλά όταν οι πρωτεΐνες που διαθέτουν στο εσωτερικό τους επιτελούν μία σειρά από συγκεκριμένες εργασίες.

Οι πρωτεΐνες δεν δρουν μεμονωμένα, αλλά αλληλεπιδρούν ή ενώνονταιμε άλλες, αναλόγως με την δομή τους. Στην πραγματικότητα, όσες έχουν παρόμοια δομή συχνά ενώνονται μεταξύ τους και επιτελούν παρόμοιες εργασίες.

Στη νέα μελέτη, λοιπόν, οι δρες Σατζίς Μάθιους και Πωλ Σίμερ, από το φημισμένο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, στην Καλιφόρνια, παρατήρησαν ότι ένα ένζυμο που παράγεται σε αντίδραση στο στρες και ονομάζεται τυροσυλ-tRNA συνθετάση έχει παρόμοια τρισδιάστατη δομή με την ρεσβερατρόλη.

Όταν εξέτασαν το μόριο αυτό καλύτερα, διαπίστωσαν ότι αφ’ ενός αλληλεπιδρά με την ρεσβερατρόλη, αφ’ ετέρου αυτή η αλληλεπίδραση κατέχει καθοριστικό ρόλο στην άσκηση της ωφέλιμης δράσης της ρεσβερατρόλης, διότι δίχως αυτήν η ρεσβερατρόλη δεν παρέχει κανένα όφελος.

Στη συνέχεια, οι δύο επιστήμονες εξέτασαν σε ποντίκια την αλληλεπίδρασησυνθετάσης-ρεσβερατρόλης, παρατηρώντας ότι επηρέαζε ορισμένα μόρια, που με τη σειρά τους καθορίζουν τις αντοχές των κυττάρων στο στρες.

Τρία από αυτά τα μόρια είναι τα p53, AMPKκαι SIRT6 τα οποία παίζουν ρόλο στην προστασία από τον καρκίνο, την αντοχή στο στρες και την ελάττωση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, αντιστοίχως.

Με άλλα λόγια, η αλληλεπίδραση της τυροσυλ-tRNA συνθετάσης με τη ρεσβερατρόλη ως φαίνεται είναι ο λόγος που λίγο κόκκινο κρασί την ημέρα δρα προστατευτικά εναντίον του καρκίνου, της καρδιοπάθειας και του διαβήτη.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.