Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Καρκινογόνοι ρύποι πάνω από την Αττική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την τέταρτη μέρα της πυρκαγιάς και σε ένα μόνο σημείο κοντά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, έγιναν οι μετρήσεις του «Δημόκριτου», που έδειξαν ότι καρκινογόνοι ρύποι, όπως διοξίνες και φουράνια, έφτασαν σε συγκέντρωση έως και 42 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που υπάρχει συνήθως στο κέντρο της Αθήνας.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ανακοινώθηκαν χθες από την Περιφέρεια Αττικής με βάση τις αναλύσεις που είχε παραγγείλει στο Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος». Αποκαλύφθηκε όμως ταυτόχρονα ότι η «επαγρύπνηση» και η «ετοιμότητα» που δήλωνε η Περιφέρεια όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης το Σάββατο 6 Ιουνίου ήταν κενό γράμμα.

Όπως αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων, η μέτρηση έγινε μόνο σε ένα σημείο, σε απόσταση 100 μέτρων από το φλεγόμενο εργοστάσιο και στην κατεύθυνση που ο άνεμος έφερνε τα τοξικά σύννεφα του καπνού. Σε άλλο όμως σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι σε τέτοιας μορφής πυρκαγιές οι συγκεντρώσεις των τοξικών ουσιών εμφανίζονται μεγάλες σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων και αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να είχαν γίνει μετρήσεις και αλλού, πιο κοντά σε κατοικημένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, η Φυλή ή οι δυτικές συνοικίες της πόλης.

Τι μέτρησε ο «Δημόκριτος»

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει όριο ασφαλείας για τις τοξίνες. Θεωρητικά προκαλούν καρκίνο από το 0 και πάνω.

Διοξίνες – Φουράνια

*Ασπρόπυργος – 100 μέτρα από τη φωτιά στο εργοστάσιο στις 9 Ιουνίου 2015: 1.797 fg/κ.μ.

*Αθήνα – Κέντρο, συνήθης μέρα: 42-73 fg/κ.μ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.