Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

«"Όχι" στον όρο που επιβάλει δωρεά σε ιδρύματα ως αντίτιμο της αποφυλάκισης κρατουμένων»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαμαρτυρία από την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στις 19 Μαΐου 2015, στον κρατούμενο Σ.Σ., ο οποίος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού και η αίτηση αποφυλάκισής του έγινε δεκτή, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του και η καταβολή ποσού των 1.000 ευρώ στο κοινωφελές ίδρυμα «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Ωστόσο, ο Σ.Σ, είναι άπορος, αδυνατεί να καταβάλει το ποσό και το αποτέλεσμα είναι να παραμένει στη φυλακή.
Με σύνθημα «Δεν είναι δωρεά είναι εκβιασμός» και αίτημα την κατάργηση της υποχρεωτικής δωρεάς σε κοινωφελή ιδρύματα, ως προϋπόθεση για την αποφυλάκιση των κρατουμένων, η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» πραγματοποίησε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε συνάντηση που είχαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ευτύχιο Φυτράκη, ο τελευταίος επισήμανε πως «το υπουργείο θέλει να διορθώσει το πρόβλημα και επεξεργάζεται το ζήτημα», διευκρίνησε, όμως, πως «οι αποφάσεις αυτές είναι αρμοδιότητα των δικαστηρίων, όπου το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν δύναται να επέμβει».

Οι πρόωρες αποφυλακίσεις γίνονται, σύμφωνα με το άρθρο 100, παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα. Το 2010, με τον νόμο 3904, τροποποιήθηκε ο Ποινικός Κώδικας και συγκεκριμένα το άρθρο 100, αναφέρουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας. Στην τρίτη παράγραφο αυτού του άρθρου προστέθηκε, μεταξύ άλλων, στους όρους αναστολής υπό επιτήρηση, η περίπτωση (θ), σύμφωνα με την οποία μπορεί να επιβληθεί ως όρος «η προσφορά ποσού, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ σε κοινωφελές ίδρυμα».

Το 2012 κρατούμενοι στις φυλακές Ναυπλίου δεν μπόρεσαν να αποφυλακιστούν, καθώς τους επιβλήθηκε αυτός ο όρος, με την υποχρέωση να καταβάλουν στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ποσά 3.000-8.000 ευρώ.

Το 2014, ο όρος επιβλήθηκε σε πέντε οροθετικούς κρατούμενους, υποχρεώνοντάς τους να καταβάλουν 800 - 5.000 ευρώ, οι τέσσερις, εκ των οποίων, δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν και παρέμειναν στη φυλακή.

Η «Πρωτοβουλία» ζητά την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης για λόγους αρχής, καθότι ένας κρατούμενος είναι σαν να τιμωρείται για δεύτερη φορά και μάλιστα εκβιαστικά, αφού ι διακυβεύεται η αποφυλάκισή του, εφόσον έχει, ήδη, εκτίσει την ποινή του και έχει πληρώσει το χρηματικό ποσό που του έχει επιβάλει αρχικά το δικαστήριο. Επίσης, ζητεί να καταργηθεί ο όρος, για το λόγο πως εμποδίζεται η αποφυλάκιση των κρατουμένων και διαχωρίζονται οι υπο αποφυλάκιση άνθρωποι σε έχοντες και μη. Επιπλέον, ζητά από τις κοινωφελείς οργανώσεις να τοποθετηθούν δημόσια και να μη δέχονται δωρεές από κρατούμενους ως αντίτιμο της ελευθερίας τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.