Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Μουσικό Γυμνάσιο ιδρύεται στην Αλεξανδρούπολη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακλήθηκε η απόφαση για τη λειτουργία πρότυπου πειραματικού γυμνασίου
.
Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελου Λαμπάκη καθώς και του πρώην υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, προκάλεσε η ανάκληση της απόφασης (ΦΕΚ 3398/2014) ίδρυσης και λειτουργίας πρότυπου πειραματικού γυμνασίου στην Αλεξανδρούπολη που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σε εξέλιξη πάντως είναι οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας του μουσικού γυμνασίου, απόφαση που επίσης συμπεριλαμβανόταν στο σχεδιασμό της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης σε επιστολή που απηύθυνε προς τους νυν βουλευτές του νομού Έβρου ζητώντας την παρέμβασή τους, κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη, αντιδημοκρατική, απαξιωτική και τελικά άκομψη ενέργεια της κυβέρνησης δια του αρμόδιου υπουργού», επισημαίνοντας ότι «η ανάκληση και ο πρόωρος θάνατος του πειραματικού γυμνασίου πραγματοποιήθηκε χωρίς καν να μπει το υπουργείο στον κόπο να ενημερώσει για το λόγο της ανάκλησης, ακόμη και τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου».

Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξαρθρώνει και διαλύει ό,τι καλό είχε δημιουργηθεί και δρομολογηθεί για τη στήριξη και την ενίσχυση της ακριτικής περιοχής της Θράκης.

«Θεωρώ φυσιολογική και λογική την απόφαση του υπουργείου καθώς αφορά ένα πειραματικό γυμνάσιο που δεν έχει εγκατασταθεί καν στην Αλεξανδρούπολη, δεν έχει λειτουργήσει. Πειραματικό σημαίνει ότι παίρνεις ένα τυχαίο δείγμα από την κοινωνία και όχι τους άριστους μαθητές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στη νέα πολιτική του υπουργείου παιδείας, όπως αυτή εκφράστηκε στο νόμο που ψηφίστηκε για την παιδεία, εντός της επόμενης διετίας τα πρότυπα πειραματικά σχολεία δεν θα υφίστανται με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα. Πώς λοιπόν θα λειτουργήσει της Αλεξανδρούπολης που δεν έχει καν προετοιμαστεί, κάτι που απαιτεί 2-3 χρόνια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Γιώργος Καΐσας. Ο βουλευτής μάλιστα κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και δήμους της χώρας, να εκφράσουν στο επόμενο διάστημα τις απόψεις τους για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα εν λόγω σχολεία, ώστε «να συμβάλουν στη δημιουργία ενός νόμου πλαισίου που θα καλύπτει τα κενά από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων και φυσικά και από την πλευρά των διδασκόντων καθώς τα τελευταία χρόνια έφυγαν περίπου 20.000 εκπαιδευτικοί χωρίς να συμπληρωθούν τα κενά που είναι τεράστια». «Αυτό είναι ένα πεδίον δόξης λαμπρόν» είπε χαρακτηριστικά.

Ανάλογη άποψη εξέφρασαν και οι άλλοι δύο βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Δημήτρης Ρίζος και Νατάσα Γκαρά.

«Ενημερώθηκα για την αναστολή λειτουργίας του πειραματικού. Δεν υπήρχαν ούτε οι εγγραφές στον προϋπολογισμό, ούτε στελέχωση με προσωπικό, ούτε έδρα. Η απόφαση αυτή συνάδει με το νέο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας. Είναι ψηφισμένος νόμος» δήλωσε ο Δημήτρης Ρίζος.

«Αυτή είναι η κοινή μας θέση, η κοινή μας άποψη και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Κυρίως στην εκπαίδευση έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για το θεσμό της «αριστείας», το πόσο αντιεκπαιδευτικό μέτρο είναι αυτό και τι προκαλεί κυρίως στους νεαρούς μαθητές. Το πρότυπο πειραματικό γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης δεν είναι ένα σχολείο που καταργείται καθώς δεν ιδρύθηκε. Άλλωστε σε συζητήσεις που έχουμε κάνει και με καθηγητές της ΕΛΜΕ προτάσσουν και οι ίδιοι ως πολύ πιο αναγκαίες τις δομές αθλητικών σχολείων, μουσικών και καλλιτεχνικών ή ακόμη και πρότυπων σχολείων παρά των πειραματικών. Είμαστε πάρα πολύ θετικοί στη λειτουργία του μουσικού γυμνασίου, και το στηρίζουμε γιατί καλύπτει συγκεκριμένες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες» ανέφερε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσα Γκαρά. «Πρέπει να εισάγονται νέες μέθοδοι πειραματικά αλλά είναι διαφορετικό το θέμα του πρότυπου με τη λογική των εξετάσεων, της αριστείας και του διαχωρισμού των μαθητών σε καλούς και κακούς. Όλα αυτά τα ζητήματα μιλώντας και με τους αρμόδιους υπουργούς είναι υπό εξέταση, το πώς δηλαδή θα λειτουργούν τα πειραματικά, δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτά. Ούτε είναι καθορισμένο ότι καταργούνται όλα».

Τέλος, αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία του μουσικού γυμνασίου Αλεξανδρούπολης τόσο ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Παναγιώτης Κεραμάρης, όσο και ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου Στέργιος Αποστολακούδης, διαβεβαίωσαν ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και από 1-10 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι εγγραφές των πρώτων 25 μαθητών του γυμνασίου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.