Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ποινή φυλάκισης και 77.000 ευρώ για τις δύο χήνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταδικάστηκε για κακοποίηση ζώων ο 55χρονος.

Ακριβά καλείται να πληρώσει ο 55χρονος τις δύο χήνες που άφησε επί ημέρες στο αγροτικό του αυτοκίνητο και κατηγορήθηκε για κακοποίηση ζώων. Η υπόθεσή του εκδικάστηκε χθες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου και ο άνδρας καταδικάστηκε σε ένα χρόνο ποινή φυλάκισης αλλά και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Το δικαστήριο μετέτρεψε την ποινή φυλάκισης προς 5 ευρώ την ήμερα, ενώ του επέβαλε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα. Με την προσαύξηση 110% στην εφορία συν το διοικητικό πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ, ο 55χρονος καλείται να πληρώσει για τις δυο χήνες με ένα πρόχειρο υπολογισμό πάνω από 77.000 ευρώ, όπως γράφει το neakriti.gr.

Όλα ξεκίνησαν όταν πάρκαρε το αγροτικό του όχημα στο λιμάνι του Ηρακλείου για να ταξιδέψει με το πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά, καθώς, όπως υποστήριξε, ένας θείος του αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όμως το αγροτικό έμεινε στο πάρκινγκ του λιμανιού για 14 περίπου ημέρες και στο εσωτερικό της καρότσας του, που ήταν καλυμμένη με μουσαμά όλο αυτό το διάστημα, παρέμεναν οι δυο χήνες.

Το Λιμενικό πήγε στο σημείο και η μια χήνα βρέθηκε νεκρή, ενώ η άλλη σε άσχημη κατάσταση. Έτσι, μόλις ο 55χρονος επέστρεψε από το εσπευσμένο ταξίδι του στην Αθήνα και προσέγγισε το όχημά του συνελήφθη και χθες έφτασε η ώρα να δικαστεί.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που ενημερώθηκε από το Λιμεναρχείο για να παραλάβει τα πτηνά, η μια χήνα είχε ψοφήσει και μάλιστα ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και μύριζε, ενώ η άλλη ήταν εμφανώς στρεσαρισμένη σε κακή κατάσταση, ενώ στην καρότσα τα πτηνά ήταν εκτεθειμένα στα περιττώματά τους και στις καιρικές συνθήκες.

Μάταια ο κατηγορούμενος, που μένει μόνιμα στα Μέγαρα Αττικής, προσπάθησε να πείσει την εισαγγελέα της έδρας και τους δικαστές πως όταν έφυγε έδωσε εντολή στα παιδιά του, που επίσης ήρθαν στο νησί για δουλειά, να περιποιούνται τις χήνες στην κλειστή καρότσα του αγροτικού. Στο δικαστήριο προς επιβεβαίωση των λεγομένων του ήρθε ως μάρτυρας υπεράσπισης και ένας γιος του που διαρρήγνυε τα ιμάτιά του πως πήγαινε και φρόντιζε τα πτηνά κάθε μέρα το μεσημέρι, βάζοντάς τους νερό σε μια λεκάνη αλλά και τροφή.

Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος ανέφερε πως τις χήνες τις αγόρασε για να τις πάει δώρο στα εγγόνια του και πως άφησε το αυτοκίνητο στο λιμάνι γιατί δεν είχε χρήματα για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να το πάρει μαζί του στην Αθήνα που θα πήγαινε να δει τον άρρωστο θείο του που τον είχε μεγαλώσει.

«Οι χήνες έπαιρναν αέρα. Είχα βάλει λεκάνη με νερό. Οι χήνες είχαν χώρο. Περπατάγανε. Σας το ορκίζομαι 50 φορές. Ρωτούσα συνέχεια για τις χήνες όταν έλειπα αν τις τάιζαν. Δεν εμπορεύομαι χήνες. Πουλάω πατάτες και σκόρδα. Δεν είχα λεφτά για το αμάξι γι' αυτό δεν το πήρα! Με τη σειρά της η εισαγγελέας του απάντησε πως ορκίζεται αλλά πρέπει να εφαρμόζει και το νόμο, ενώ σε ερώτηση μιας εκ των δικαστών γιατί δεν πήρε τις χήνες να τις πάει σε μια αυλή, ο κατηγορούμενος απάντησε πως μόνο τα παιδιά του έχει εδώ και πως και αυτά μένουν στο αυτοκίνητο, καθώς μαζεύουν παλιοσίδερα.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ανέφερε πως υπήρξε παραμέληση και έτσι πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου όπως κατηγορείτο.

Στην Αίγινα το δεύτερο πτηνό

Το δικαστήριο, που δεν πείστηκε από τα όσα υποστήριξε ο κατηγορούμενος, τον έκρινε ένοχο χωρίς ελαφρυντικά και έτσι του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, ενώ οι μέρες φυλάκισης μετατράπηκαν προς 5 ευρώ ημερησίως. Χρήματα που καλείται να πληρώσει ο 55χρονος, που άσκησε έφεση προκειμένου να μην πάει φυλακή. Όσον αφορά στη δεύτερη χήνα, εκείνη μεταφέρθηκε στο καταφύγιο άγριων ζώων στην Αίγινα προκειμένου να την περιθάλψουν εκεί ώστε να καταφέρει να σωθεί.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.