Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Νεπάλ: Χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περισσότεροι από 6.200 οι νεκροί στο Νεπάλ

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από το φονικό σεισμό.

Ο ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε το Νεπάλ την περασμένη εβδομάδα έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6.204 ανθρώπων και τον τραυματισμό 13.932, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οκτώ από τα 28 εκατομμύρια Νεπαλέζους, μεταξύ τους 1,7 εκατομμύριο παιδιά, επλήγησαν από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών, τον φονικότερο που σημειώνεται στη χώρα τα τελευταία 80 και πλέον χρόνια.

Η διεθνής κοινότητα κινητοποιήθηκε γρήγορα, με εκατοντάδες ξένους διασώστες να μετέχουν στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια, την περίθαλψη τραυματιών, την εγκατάσταση αυτοσχέδιων καταυλισμών και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων υγιεινής.

Δύο επιζήσαντες, ένας 15χρονος έφηβος και μια κοπέλα, ανασύρθηκαν από τα ερείπια κάτω από τα οποία είχαν θαφτεί από το Σάββατο 25 Απριλίου στην πρωτεύουσα Κατμαντού.

Η διάσωση των ανθρώπων αυτών δίνει μια αχτίδα ελπίδας σε έναν πολύ σκοτεινό ορίζοντα για το Νεπάλ, καθώς οι συντονιστές της προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν προειδοποιήσει ότι η πρόσβαση σε ορισμένα χωριά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον σεισμό παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 415 εκατομμυρίων δολαρίων.

-------------------

Αγνοούνται χίλιοι Ευρωπαίοι στο Νεπάλ


Τουλάχιστον 1.000 Ευρωπαίοι αγνοούνται ακόμη στο Νεπάλ, ενώ έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 12 ανθρώπων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Κατμαντού.

"Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται ή πού θα μπορούσαν να βρίσκονται", είπε η Ρένσγια Τίρινγκ μιλώντας στους δημοσιογράφους. Οι αγνοούμενοι είναι κυρίως τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονταν τις περιοχές Λανγκτάνγκ και Λούκλα, διευκρίνισε.

Η Λανγκτάνγκ είναι μια περιοχή βορείως του Κατμαντού που προσφέρεται για πεζοπορία και χτυπήθηκε από μια τεράστια χιονοστιβάδα και κατολισθήσεις λάσπης.

Η Λούκλα είναι η αφετηρία για τους ορειβάτες που επιχειρούν να φτάσουν στον καταυλισμό βάσης του Έβερεστ, μετά από 9ημερη πεζοπορία.

Οι νεκροί από τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε το Νεπάλ ξεπερνούν τις 6.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Οι διασώστες αγωνίζονται ακόμη να φτάσουν στις απομονωμένες περιοχές της ορεινής χώρας, καθώς η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί.

Οι ξένοι διπλωμάτες δυσκολεύονται επίσης να εντοπίσουν τους αγνοούμενους επειδή πολλοί τουρίστες δεν δηλώνονται οικειοθελώς στις πρεσβείες και τα προξενεία των χωρών τους όταν φτάνουν στο Νεπάλ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.