Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ημερίδα για τη σεξουαλική διαφορετικότητα στο ΑΠΘ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σκοπός της η ανάδειξη του φαινομένου της βίας, του εκφοβισμού και διακρίσεων.

«Σεξουαλική διαφορετικότητα. Υπό διωγμό;» είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνεται από την Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φύλου και Ισότητας της Παιδαγωγικής Σχολής και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 09.30, στον 10ο όροφο του Πύργου της Σχολής.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη του φαινομένου της βίας, του εκφοβισμού και διακρίσεων κατά των νέων, με βάση την ταυτότητα/έκφραση φύλου ή/και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στην Ελλάδα, η καταπολέμηση του στίγματος μέσω της ευαισθητοποίησης σε θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική διαφορετικότητα και η προαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ εκπρόσωπων της κοινωνίας των πολιτών και της Πολιτείας, για την αντιμετώπιση των διακρίσεων κατά των LGBTQI ανθρώπων, με έμφαση στους νέους και στις νέες.

Στόχος της ενότητας για τον «Ομοφοβικό και Τρανσφοβικό Εκφοβισμό στην Εκπαίδευση» είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος για το θέμα έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στη συζήτηση και στις πολιτικές καταπολέμησης του εκφοβισμού στην εκπαίδευση και αυτή που προέρχεται από το φερόμενο σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα / έκφραση φύλου. Είναι ένα εκπαιδευτικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί έχει επίδραση στα άτομα που τον υφίστανται, στα άτομα που το διαπράττουν, στους παρατηρητές /τριες και συνολικά το σχολείο, παρεμποδίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για Όλα τα Παιδιά, είναι μια μορφή διάκρισης και αποκλεισμού και παραβιάζει την αρχή για ασφαλή σχολεία.

Στόχος της ενότητας «Διεμφυλικότητα και θέματα υγείας», όπως αναφέρει το thestival.gr είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ανάδειξη των πολλαπλών διακρίσεων που υφίστανται στην εργασία, στην εκπαίδευση και στη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας οι διεμφυλικοί (τρανς) άνθρωποι. Μεταφέρονται εμπειρίες των τρανς ανθρώπων στον χώρο της υγείας και καταγράφονται οι ανάγκες τους, σε σχέση με τη μετάβαση και τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού / επανακαθορισμού του φύλου τους.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου «Κρίνεται απαραίτητο να συμπεριληφθούν τα ζητήματα των έμφυλων ταυτοτήτων και της σεξουαλικότητας στην κατάρτιση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και να εισαχθεί επιτέλους η Σεξουαλική Αγωγή στην εκπαίδευση, τόσο ως αυτόνομο αντικείμενο, όσο και στο πλαίσιο ενός δια-θεματικού προγράμματος σπουδών ως τμήμα της καθημερινής σχολικής πρακτικής, βγάζοντας έτσι το ζήτημα της σεξουαλικότητας από την αφάνεια, τη λογοκρισία και τη σιωπή. Η σεξουαλική αγωγή θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο την κατανόηση των βιολογικών, κοινωνικο-πολιτισμικών, ψυχολογικών και ηθικών όψεων της έμφυλης σεξουαλικής συμπεριφοράς και όχι να επικεντρώνεται μόνον στη στενή οπτική της βιολογικής αναπαραγωγικής διαδικασίας. Θα πρέπει, επίσης, να εξετάζει όλο το εύρος της σεξουαλικής έκφρασης των κοινωνιών μας, να διερευνά θέματα που σχετίζονται με αξίες και πολιτισμικές πεποιθήσεις, έμφυλα στερεότυπα, σχέσεις εξουσίας και να εγκαταλείψει την ομοφοβία και τον ετεροσεξισμό.

Η πολιτεία είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσει τις θεμελιώδεις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις διακρίσεις, τη βία και τη μισαλλοδοξία που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι, και κυρίως να φροντίσει για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με τη θέσπιση εύκολα προσβάσιμων διαδικασιών αλλαγής των στοιχείων αστυνομικής ταυτότητας και λοιπών εγγράφων ταυτοποίησής τους, βασισμένες στον αυτοπροσδιορισμό, χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις, χωρίς ψυχιατρικοποίηση της τρανς κατάστασης, ή στείρωση, ή προϋποθέσεις για διαζύγιο (όπως πρόσφατα ζήτησε και η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης με το ψήφισμα της 22ας Απριλίου 2015)».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.