Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περιβαλλοντικό "καπέλο" στα αυτοκίνητα 20ετίας


Τον Νοέμβριο του 2009 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ανακοινώσει σχεδόν μονολεκτικά το τέλος των κινήτρων απόσυρσης ΙΧ.

Το 2010 το μέτρο επανήλθε και με διαρκείς παρατάσεις συντηρείται έως σήμερα, δίνοντας το φιλί της ζωής σε μια αγορά η οποία γνώρισε κάθετη πτώση στα χρόνια του Μνημονίου.

Με βάση τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών, τα κίνητρα απόσυρσης μετρούν τις τελευταίες εβδομάδες ζωής τους, καθώς σχεδιάζεται να καταργηθούν και να παραχωρήσουν τη θέση τους σε ένα σύστημα, το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

Πρακτικά, η ενίσχυση για την αντικατάσταση των παλαιών ΙΧ θα ισχύσει μόνο για όσους αγοράζουν φθηνά αυτοκίνητα, μέσω των αλλαγών στη φορολογία. Εναλλακτικά, το πιθανό όφελος αγοράς νέου φθηνού ΙΧ ενδέχεται να συνδεθεί και με το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος του υποψήφιου αγοραστή.

-----------------------

Προς «μπόνους» για τα αυτοκίνητα με υγραεριοκίνηση

Το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ και τα τέλη κυκλοφορίας

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί μέσα στις επόμενες μέρες το σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στη φορολόγηση των ΙΧ.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας για τα μικρά και αντιρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται, αλλά και επιβράβευση για όσους έχουν μετατρέψει τους κινητήρες των ΙΧ τους σε πιο φιλικά για το περιβάλλον καύσιμα.

Αυτό που για το υπουργείο Οικονομικών είναι σίγουρο, είναι ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων αλλαγών θα είναι θετικό. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη δεν αλλάζει το πλαίσιο φορολόγησης των καυσίμων. Είναι όμως ανοικτό να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τις έξι προτάσεις, δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση για τη φορολόγηση των αυτοκίνητων ανοίγει όμως το θέμα, με στόχο η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς να μη διαρκέσει πάνω από δύο εβδομάδες και να κατατεθεί το συντομότερο για να μην παγώσει η αγορά αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει η φορολόγηση να είναι ανάλογη με την άξια όχι με τον κυβισμό, ενώ αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση σε παλιά αυτοκίνητα 20ετιας, και μπόνους με μετατροπές κινητήρων σε πιο καθαρής τεχνολογίας.

Το υπουργείο εξετάζει και τη ριζική αλλαγή των τελών κυκλοφορίας.

------------------------

Τέλη και καύσιμα σε διαβούλευση για τη νέα φορολογία των ΙΧ


Τη διαδικασία της διαβούλευσης ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών δε απέκλεισε να υπάρξουν αλλαγές και στο καθεστώς απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί ακόμη και το καθεστώς φορολογίας καυσίμων.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.