Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Δράσεις υπέρ των Ρομά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχέδια για την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη.

Στρατηγικά σχέδια για την καταπολέμηση της φτώχειας αλλά και την κοινωνική ένταξη των Ρομά παρουσιάστηκαν από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου.

Όπως ειπώθηκε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα διαθέσει 179 εκατομμύρια ευρώ για την «Περιφερειακή Στρατηγική προώθησης της κοινωνικής ένταξης, καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων», σχέδιο που τέθηκε σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση στην οποία ανταποκρίθηκαν δήμοι, ιερές μητροπόλεις, φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις κοινωνικού χαρακτήρα κ.α.

Στόχος του είναι να ανακουφίσει και να υποστηρίξει τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κυρίως τους πλέον ευάλωτους στη φτώχεια, τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ακολούθως ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης ειδικά για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, υποστηρίζοντας πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία από τις τέσσερις Περιφέρειες της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση οικογενειών Ρομά.

«Η αντιμετώπιση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, αποτελεί βασική πολιτική μας προτεραιότητα, όπως αντίστοιχα αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνική ένταξη και η ισότιμη μεταχείριση των ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες συνιστούν ιδιαίτερη πρόκληση. Μία πρόκληση στην οποία οφείλουμε να αντεπεξέλθουμε, δεδομένου ότι η εξασφάλιση τόσο της αρμονικής συνύπαρξης εντός του ευρύτερου κοινωνικού ιστού, με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας, όσο και του σεβασμού της προσωπικότητας, είναι απόλυτες προϋποθέσεις για την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το δεύτερο αυτό σχέδιο περιλαμβάνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των οικισμών Ρομά στην Κεντρική Μακεδονία, αποτύπωση και ιεράρχηση των σημαντικότερων αναγκών ανά οικισμό και προτεινόμενη μεθοδολογία αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις.

Τα δυο σχέδια εκπονήθηκαν στο πλαίσιο των αρχών της «Στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020», που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και διέπει τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020.

Εξάλλου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε λόγος και για τη συνέχιση των ανασκαφών και των έργων στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, υποστήριξε πως «οι εργασίες σταμάτησαν λόγω των καιρικών συνθηκών και θα συνεχιστούν εκ νέου μετά το Πάσχα. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει και περιμένουμε να συνεχίσει το έργο, ειδάλλως αν υπάρξει αδράνεια θα κινητοποιηθούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε ως Περιφέρεια».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.