Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Προς υπογραφή η ΚΥΑ για την αποζημίωση κτηνοτρόφων που έχασαν ζωϊκό κεφάλαιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Λόγω καταρροϊκού πυρετού.

Τη δέσμευση ότι θα αποζημιωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι των οποίων το ζωϊκό κεφάλαιο προσβλήθηκε από καταρροϊκό πυρετό το 2014, έδωσε στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Καμπούρης, το ποσό που αναμένεται να διατεθεί ως αποζημίωση στους Έλληνες κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό, ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως είπε, ο κ. Αποστόλου τον διαβεβαίωσε ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις με τα εμβόλια του καταροϊκού πυρετού, ο κ. Καμπούρης σημείωσε ότι το εμβόλιο θα πρέπει να επιδοτηθεί στο 100% από την ΕΕ, ενώ κάλεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εξασφαλίσει κονδύλι για την πληρωμή των κτηνιάτρων που θα κάνουν τα εμβόλια.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΠΕΚ με τον κ. Αποστόλου στη Βουλή των Ελλήνων, τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τα βοσκοτόπια και όπως μα επισήμανε ο κ. Καμπούρης μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να "έχει κλείσει οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα". Όπως είπε σήμερα οι Ευρωπαίοι μας αναγνωρίζουν έκταση 14,7 εκατ. στρεμμάτων ως βοσκήσιμη γαία και σημείωσε ότι "η δουλειά που κάνουν ΟΠΕΚΕΠΕ και πανεπιστημιακοί αναμένεται να αυξήσει τις βοσκήσιμες γαίες στα 20 εκατ. στρέμματα". Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, μέχρι τις 15 Μαϊου οι κτηνοτρόφοι της χώρας θα πρέπει να δηλώσουν στις κατά τόπους ενώσεις τους τον αριθμό των ζώων που διαθέτουν, ώστε να εξασφαλιστεί και η κατάλληλη έκταση για τη βόσκησή τους.

Παράλληλα, στη συνάντηση με τον κ. Αποστόλου, οι εκπρόσωποι της ΠΕΚ έθεσαν ζητήματα που αφορούν τις πληρωμές των κτηνοτρόφων, εξισωτικής του 2013 και του 2014, του άρθρου 68, που αφορούν σε επιδοτήσεις των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, αλλά και τα βιολογικά προγράμματα που έχουν να πληρωθούν εδώ και τέσσερα χρόνια.

Στο μεταξύ, η αντιπροσωπεία της ΠΕΚ είχε συνάντηση και με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος και όρισε τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη στη διάρκεια της συνάντησής τους με τον κ. Λαφαζάνη συζήτησαν θέματα οικονομικά και φορολογικά. Συγκεκριμένα, ζήτησαν από τον κ. Λαφαζάνη να μην φορολογηθούν οι επιδοτήσεις, να καταβάλλουν ΦΠΑ μία φορά το έτος και όχι κάθε τρίμηνο και να ζητήσει από τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες να πληρώνουν εντός διμήνου τους κτηνοτρόφους, για τις ποσότητες γάλακτος που παραλαμβάνουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.