Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με παχυσαρκία και διαβήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ακόμη και μισή ώρα χαμένου ύπνου μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις.

Η απώλεια ακόμη και μισής ώρας ύπνου κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς διαβήτη και παχυσαρκία, υποστηρίζει μία νέα έρευνα.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι όσοι χάνουν 30 λεπτά ύπνου κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έχουν 72% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι και να υποφέρουν από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όσοι υποφέρουν από προβλήματα στον ύπνο τους για πάνω από έξι μήνες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αύξηση στην αντίσταση του οργανισμού τους στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προ-διαβητικό στάδιο και μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο τύφλωσης, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και βλάβες στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η έρευνα αποσκοπούσε στο να εντοπίσει τις επιπτώσεις στην υγεία από το σύγχρονο τρόπο ζωής, που σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνει… μείωση της διάρκειας ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και «αναπλήρωση» του χαμένου ύπνου τα σαββατοκύριακα.

«Βρήκαμε, ότι ακόμη και μισή ώρα έλλειψη ύπνου την ημέρα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, που σχετίζονται με τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας και με την αντίσταση στην ινσουλίνη» εξήγησε ο καθηγητής Shahrad Taheri από το πανεπιστήμιο Weill Cornell Medical College του Κατάρ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν διαταρράσςει κανείς το «βιολογικό ρολόι» με την απώλεια του ύπνου, διαταράσσει το φυσικό ρυθμό των ορμονών, κάτι που οδηγεί σε προβλήματα υγείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.