Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

«Το πρόβλημα της φυματίωσης εξακολουθεί να υπάρχει»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε εγρήγορση το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η φυματίωση παραμένει στις άμεσες προτεραιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ, με έμφαση στους ευάλωτους πληθυσμούς στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα της φυματίωσης εξακολουθεί να υπάρχει και θα πρέπει να συνεχίζεται αμείωτη η προσπάθεια για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το 2013 καταγράφηκαν, παγκοσμίως, 9.000.000 κρούσματα φυματίωσης, από τα οποία 360.000 στην Ευρώπη (Ευρωπαϊκό Γραφείο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-ΠΟΥ).
Επίσης, 1.500.000 άνθρωποι πέθαναν, παγκοσμίως, από φυματίωση, με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων να έχει καταγραφεί στις φτωχές χώρες καθώς και μεταξύ ατόμων με λοίμωξη HIV.

Όμως, η φυματίωση είναι μία νόσος που θεραπεύεται και κατά το χρονικό διάστημα 2000-2013, 37.000.000 ζωές σώθηκαν, παγκοσμίως, μέσω της διάγνωσης και της θεραπείας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για τη φυματίωση, εκτιμάται ότι 3.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μετακινούμενοι πληθυσμοί, Χρήστες Ενδοφλεβίων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), άτομα με ΗΙV/AIDS, φυλακισμένοι, κλπ), δεν έχουν πρόσβαση στη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία.

Η προσέγγιση, η αντιμετώπιση και η θεραπεία αυτών των ανθρώπων αποτελεί βασικό βήμα για την επίτευξη των νέων στόχων που έθεσε ο ΠΟΥ τον Μάιο του 2014 για τον έλεγχο της φυματίωσης: Μείωση της επίπτωσης της φυματίωσης κατά 90% από σήμερα μέχρι το 2035 και αντίστοιχη μείωση των θανάτων από φυματίωση κατά 95% στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία δεκαετία, δηλώνονται κατά μέσο όρο έξι νέα κρούσματα φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού τον χρόνο, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική υποδήλωση του νοσήματος, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα. Όμως, κατά την τελευταία τριετία, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των περιστατικών φυματίωσης σε πληθυσμιακές ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως κρατούμενοι, Χ.Ε.Ν, άτομα με λοίμωξη HIV, κ.α.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε μαζί με τα αρμόδια γραφεία του να προωθήσουν κατάλληλα πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και τη βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας αυτών των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.