Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ψηφιακός Ελ Γκρέκο στην Πινακοθήκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας όλα τα σημαντικά έργα του καλλιτέχνη σε ένα μοναδικό αφιέρωμα.
Ένα μοναδικό αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα του έλληνα ζωγράφου, μεταφέρεται με την συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στην Εθνική Πινακοθήκη. Μνημειακά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, τα οποία μέχρι χτες δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα, παρουσιάζονται με την πιο εξελιγμένη ψηφιακή τεχνολογία και ανασυνθέτουν σύνολα μέχρι πρότινος διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο.

Με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα, ώστε να διαθέτει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα μαζί με σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες επιτρέπουν την εκτίμηση του δημιουργικού οίστρου και του χρωματικού πλούτου του μεγάλου καλλιτέχνη.

Τα έργα προβάλλονται σε οθόνη διαστάσεων 4 x 6 μ., που επιτρέπει να τα δούμε στις φυσικές τους διαστάσεις. Η επεξεργασία της ψηφιακής εικόνας ζωντανεύει την απλή και γλαφυρή αφήγηση. Τα έργα αναλύονται και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες, που συνοδεύουν τα σχόλια. Η ιδέα, τα κείμενα και η αφήγηση ανήκουν στη Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλου η Εθνική Πινακοθήκη εξέδωσε ένα πολυτελές επετειακό λεύκωμα σε 500 αριθμημένα αντίτυπα. Αποτελείται από ένα κουτί, διαστάσεων 50 x 35 εκ., επενδυμένο με κόκκινο μεταξωτό ύφασμα με την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου σε χρυσοτυπία και περιέχει 12 μνημειακά έργα του, τυπωμένα σε χωριστά φύλλα, σε εκλεκτής ποιότητας χαρτί.

Περιλαμβάνει επίσης ένα δίγλωσσο βιβλίο για τον Γκρέκο με πλούσια εικονογράφηση και κείμενα σε επιμέλεια της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα. Επίσης στο εργοτάξιο του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης έχει γίνει περίφραξη με εξαιρετικές εκτυπώσεις των πιο σημαντικών έργων του έλληνα καλλιτέχνη. Χάρη στη φωτογράφηση που έγινε ειδικώς για τη δράση αυτή, το ευρύ κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα έργα του Γκρέκο σε εξαιρετική ποιότητα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.