Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η διατροφική αξία του μπακαλιάρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα ψάρι που απευθύνεται σε όλα τα... βαλάντια.

Αποτελεί ένα από τα ψάρια που απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια. Είναι το παραδοσιακό γεύμα της 25ης Μαρτίου και όχι μόνο.

Ας δούμε τι μας παρέχει :

Ο μπακαλιάρος διακρίνεται για την ιδιαίτερη διατροφική αξία του, χάρη στην οποία μπορεί να παρέχει ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Είναι πλούσιος στα ωφέλιμα και πολύτιμα ω3 λιπαρά και για αυτό η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με καρδιοπροστατευτικά οφέλη μεταξύ των οποίων η καλύτερη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος, η μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, η προστασία έναντι της εμφάνισης αιφνίδιων καρδιαγγειακών επεισοδίων και αρρυθμίας και η προστασία έναντι των θρομβώσεων. Σε αυτές τις δράσεις φαίνεται να συνεπικουρούν και οι βιταμίνες Β6, Β12 και νιασίνη, που επίσης περιέχονται στο μπακαλιάρο.

Παράλληλα, φαίνεται ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε απαραίτητα λιπαρά οξέα συντελεί και στην προστασία έναντι της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ παράλληλα προάγει τη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας, η οποία μπορεί να υπόκειται σε έκπτωση με την πρόοδο της ηλικίας.

Αυτό που ωστόσο θα πρέπει να προσεχθεί είναι ότι ο μπακαλιάρος αποτελεί προϊόν εισαγωγής και διατηρείται συνήθως στο αλάτι. Για αυτό θα πρέπει να προηγείται η παραμονή του στο νερό αρκετές ώρες πριν την κατανάλωσή του, ώστε να εξασφαλιστεί η σημαντική μείωση της περιεκτικότητάς του σε νάτριο.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη μαγειρική παρασκευή που επιλέγεται για την προετοιμασία του, με την παρασκευή του στη σχάρα, στο φούρνο και στην κατσαρόλα να αποτελούν καλύτερες επιλογές από το τηγάνισμά του.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.