Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Δεν έχει αυξηθεί η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο φως νέα δεδομένα.

Νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Έρευνας για τη Ζάχαρη (World Sugar Research Organisation) και του τμήματος Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου του Cork δείχνει ότι η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης υποχωρεί ή παραμένει σταθερή στον ανεπτυγμένο κόσμο, δεδομένα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Research Reviews.

Το συμπέρασμα αυτό είναι σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τα αυξανόμενα ποσοστά της παχυσαρκίας παγκοσμίως, σε αντίθεση με ότι δείχνει το σύνολο των μελετών, δηλαδή ότι για την επιδημία της παχυσαρκίας δεν ευθύνεται μόνο ένα συστατικό της διατροφής μας, αλλά συνολικά η υπερκατανάλωση θερμίδων (είτε προέρχεται από τη ζάχαρη, είτε από το λίπος ή τις πρωτεΐνες ακόμα) σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Οι ερευνήτριες Anna Wittekind και Janette Walton συγκέντρωσαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από εθνικές έρευνες για τη διατροφή με σκοπό να επανεξετάσουν τις αλλαγές και τις τάσεις στην καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες (και συγκεκριμένα στις: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία), καθώς επίσης και στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ.

Για όλες τις ηλικιακές ομάδες, και για τα 2 φύλα, η πρόσληψη ζάχαρης διαπιστώθηκε μειωμένη κατά 55% σε απόλυτο βαθμό (δηλαδή σε γραμμάρια/ημέρα) και κατά 57% όσον αφορά στο ποσοστό που καταλαμβάνει η ζάχαρη στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη, στο σύνολο των χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόσληψη ζάχαρης σε απόλυτους αριθμούς, εμφανίζεται μειωμένη με διακύμανση που ξεκινάει από 1 γραμμάριο/ημέρα σε κορίτσια και έφηβες στη Γερμανία για ένα χρονικό διάστημα 22 ετών και φθάνει έως και τα 18 γραμμάρια/ημέρα στους ενήλικες Νορβηγούς, για διάστημα 14 ετών.

Αύξηση στην πρόσληψη ζάχαρης παρατηρήθηκε μόνο σε ορισμένες υποκατηγορίες του πληθυσμού συγκεκριμένων χωρών (π.χ. στις ενήλικες γυναίκες της Σουηδίας).

Λιγότερη ζάχαρη αλλά μεγαλύτερα τα ποσοστά παχυσαρκίας

Το γεγονός ότι τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η πρόσληψη ζάχαρης παραμένει σταθερή, ή μειώνεται, σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, ενισχύει το συμπέρασμα πολλών επιστημόνων ότι η παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα αυξημένης πρόσληψης ενός συγκεκριμένου συστατικού, ή ενός τροφίμου. Αντίθετα, τα αίτια της παχυσαρκίας είναι πολύπλοκα, και πρέπει να αναζητηθούν σε παράγοντες που σχετίζονται με τις συνολικά αυξημένες θερμίδες που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής, καθώς και στην καθιστική ζωή που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.