Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Βουβωνοκήλη-λαπαροσκοπική αντιμετώπιση: Το μέλλον είναι εδώ!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με τη χρήση πλέγματος είναι η πλέον ενδεδειγμένη, γρήγορη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση για τη βουβωνοκήλη και τις άλλες μορφές κήλης.

Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο ο ασθενής αποφεύγει τις τομές που αφήνει το ανοιχτό χειρουργείο ενώ μετεγχειρητικά κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει σε 3-4 ημέρες στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς πόνο. Παρουσιάσαμε σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο τα αποτελέσματα της Κλινικής του, στην αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης και των άλλων μορφών κήλης λαπαροσκοπικά με χρήση πλέγματος.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση των κηλών αποτελεί την πεμπτουσία της λαπαροσκόπησης αφού συνδυάζει την τέλεια ανατομική αποκατάσταση μηδενίζοντας συγχρόνως το μετεγχειρητικό πόνο, ενώ είναι χαρακτηριστική η άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ειδικά για τη βουβωνοκήλη αποτελεί μονόδρομο όταν πρόκειται για υποτροπή της κήλης από προηγούμενο χειρουργείο ή όταν συνυπάρχουν δεξιά και αριστερή βουβωνοκήλη.

Η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης λαπαροσκοπικά με χρήση πλέγματος γίνεται εξωπεριτοναικά χωρίς να γίνεται παρέμβαση μέσα από την κοιλιά του ασθενούς.

Με την ίδια τεχνική αντιμετωπίζουμε με άριστα αποτελέσματα και το σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών (κήλη των αθλητών), που ταλαιπωρεί πολλούς- και όχι μόνο- αθλητές.

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αλλά και των άλλων μορφών κήλης καλύπτεται απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

«Η επέμβαση αποκατάστασης της κήλης, συνέχισε ο δρ.Αναστάσιος Ξιάρχος, αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση της χειρουργικής στο δυτικό κόσμο, καθώς κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από δύο εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΚΗΛΗ:

Οι παράγοντες και καταστάσεις που ευνοούν τη δημιουργία κήλης μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους είναι συνήθως οι εξής:

• Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά την γέννηση).

• Η διαταραχή στην ισορροπία σύνδεσης- αποδόμησης του κολλαγόνου λόγω προχωρημένης ηλικίας, υποσιτισμού ή κακής διατροφής.

• Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά, όπως παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, βαριά χειρωνακτική εργασία.

• Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές, λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχώματα κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νεύρωσης σε γειτονική με το τραύμα περιοχή.

Και εδώ διαπιστώνουμε την υπεροχή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία γίνεται χωρίς τομές και έτσι δεν δημιουργείται κήλη μετά από λαπαροσκοπικά χειρουργεία.

Κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποίας βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου.

Ο ασθενής νοιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω ,όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.

Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.

ΜΟΡΦΕΣ ΚΗΛΗΣ:

• Βουβωνοκήλη (η συχνότερη μορφή στους άνδρες),

• Ομφαλοκήλη (αφορά και άνδρες και γυναίκες)

• Μηροκήλη (αποτελεί προνόμιο των γυναικών)

• Κοιλιοκήλη (κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κήλη).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.