Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Προηγμένο σύστημα ειδοποίησης για δίκυκλα της Jaguar

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν αφήνει τους επιβάτες να ανοίξουν τις πόρτες εάν περνάει μοτοσυκλέτα.

Το νέο σύστημα προειδοποίησης για μοτοσυκλέτες που παρουσίασε η Jaguar αξίζει την προσοχή των δικυκλιστών.

Το νέο σύστημα της Jaguar Land Rover ονομάζεται Bike Sense. Απ' ό,τι καταλαβαίνουμε είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα προειδοποίησης αφού καταφέρνει να ξεχωρίζει όχι μόνο από πού πλησιάζει ένα δίκυκλο το αυτοκίνητο αλλά και το αν είναι μοτοσικλέτα ή ποδήλατο. Το σύστημα ειδοποιεί τον οδηγό του αυτοκινήτου όταν το δίκυκλο κινδυνεύει να έρθει σε επαφή με το αυτοκίνητο με πολλούς τρόπους.

Μέσω πλήθος αισθητήρων, το Bike Sense αντιλαμβάνεται πότε ένα δίκυκλο είναι κοντά και μέσω ηχείου που είναι από την πλευρά του κινδύνου, παίζει τον ήχο του κουδουνιού του ποδηλάτου ή της κόρνας της μηχανής, προειδοποιώντας έτσι τον οδηγό, ο οποίος όχι μόνο ξέρει από πού ερχόμαστε, αλλά και τι είμαστε (μοτοσικλέτα ή ποδήλατο)!

Επιπλέον, αν ο δικυκλιστής επιχειρήσει να προσπεράσει το αυτοκίνητο, το κάθισμα θα χτυπήσει ελαφρά τον ώμο του οδηγού, πάλι από την πλευρά που υπάρχει η «δράση». Όταν το δίκυκλο έρθει πιο κοντά, μια σειρά από φώτα LED θα ανάψουν στη βάση του παράθυρου, στο ταμπλό και στην μπροστά κολόνα, δείχνοντας έτσι τη θέση και την εγγύτητα του δίκυκλου.

Το σύστημα Bike Sense ανιχνεύει ακόμα και αναβάτες που ο οδηγός δεν μπορεί να δει. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο και ο οδηγός αγνοώντας τις προειδοποιήσεις πατήσει το γκάζι, το πεντάλ θα αρχίσει να δονείται και θα έχει βαριά αίσθηση, υπενθυμίζοντας στον οδηγό πως υπάρχει ενδεχόμενο πρόβλημα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως το σύστημα δεν θα αφήσει τις πόρτες να ανοίξουν μόλις το αυτοκίνητο παρκάρει, όταν υπάρχουν διερχόμενα δίκυκλα!

Το σύστημα είναι ακόμα σε πρωτότυπη μορφή, αλλά για την Jaguar Land Rover αποτελεί project μεγάλης σημασίας. Μόνο στο Ην. Βασίλειο 19.000 δικυκλιστές σκοτώνονται ή τραυματίζονται ετησίως. Οπότε μάλλον δεν θα αργήσει να το περάσει και στην παραγωγή.

Δείτε σε βίντεο πώς λειτουργεί το σύστημα Bike Sense...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.