Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Κοιλιοπλαστική: Η επέμβαση και τα οφέλη της

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση για άνδρες ή γυναίκες σε καλή φυσική κατάσταση, που εμφανίζουν τοπική εναπόθεση λίπους στην κοιλιά ή/και έντονη χαλάρωση του δέρματος, που δεν βελτιώνεται με δίαιτα ή γυμναστική.

Η κοιλιοπλαστική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις γυναίκες που μετά από εγκυμοσύνη, έχουν έντονη χαλάρωση των κοιλιακών μυών και του δέρματος και δεν μπορούν πια να επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να ολοκληρώσει θεαματικά τα αποτελέσματα μετά από θεραπείες παχυσαρκίας. Η δίαιτα, η τοποθέτηση ενδο-γαστρικού μπαλονιού ή δακτυλίου σε παχύσαρκα άτομα οδηγεί σε μεγάλη απώλεια βάρους με έντονη χαλάρωση του δέρματος. Με την κοιλιοπλαστικήενισχύεται το μυϊκό κοιλιακό τοίχωμα αλλά αφαιρείται και η περίσσεια του δέρματος ώστε να γίνει πραγματικά ορατό το αποτέλεσμα της θεραπείας απώλειας βάρους.

Σε περιπτώσεις με περιορισμένη χαλάρωση στο δέρμα γίνεται η μίνι κοιλιοπλαστική ενώ συχνά συνδυάζουμε την επέμβαση με λιποαναρρόφηση.

Χειρουργείο

Η γιατρός θα σχεδιάσει προεγχειρητικά την θέση της τομής καθώς και τις περιοχές που θα χρειαστούν λιποαναρρόφηση.
Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία και διαρκεί 2 με 3 ώρες.

Η κοιλιοπλαστική γίνεται με μια τομή πάνω από το εφήβαιο και σε διαφορετική έκταση ανάλογα την ανάγκη αφαίρεσης δέρματος. Υπάρχει επίσης τομή γύρω από τον αφαλό που έτσι ελευθερώνεται από το χαλαρωμένο δέρμα.
Στην μικρή κοιλιοπλαστική, η τομή είναι σημαντικά μικρότερη και ο αφαλός δεν χρειάζεται να μετακινηθεί.

Στη συνέχεια, η χειρουργός διαχωρίζει το δέρμα από το κοιλιακό τοίχωμα μέχρι το ύψος των πλευρών και αποκαλύπτονται οι ορθοί κοιλιακοί μύες.
Οι μύες αυτοί ράβονται κατά μήκος και συσφίγγονται δημιουργώντας ένα πιο σφιχτό κοιλιακό τοίχωμα και πιο λεπτή μέση. Εάν υπάρχει διάσταση ή κήλη διορθώνονται ταυτόχρονα.
Το δέρμα τεντώνεται μετά προς τα κάτω και αφαιρείται η περίσσεια του. Μέσω ενός μικρού ανοίγματος στο δέρμα επανατοποθετείται ο αφαλός στην νέα του θέση και ράβεται. Στο τέλος ράβεται η οριζόντια τομή πάνω από το εφήβαιο.
Παροχετεύσεις (σωληνάκια) τοποθετούνται προσωρινά κάτω από το δέρμα για να αποφευχθεί το αιμάτωμα.

Οι επιπλοκές είναι η μόλυνση, το αιμάτωμα (συλλογή αίματος) και το σέρωμα (συλλογή ορρώδους υγρού) που αντιμετωπίζονται ανάλογα. Ο κίνδυνος θρομβώσεων ελαχιστοποιείται με την κινητοποίηση του ασθενούς όσο το δυνατόν συντομότερα μετά από το χειρουργείο.
Οι καπνιστές πρέπει να ενθαρρυνθούν να περιορίσουν το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και καθυστερεί την αποθεραπεία.
Η χειρουργός θα σας δώσει αναλυτικά οδηγίες για την μετεγχειρητική πορεία ώστε να αποφευχθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Τις πρώτες ημέρες αισθάνεστε επιφανειακά πόνο (τράβηγμα) στην κοιλιά σαν να έχετε χτυπήσει ή γυμναστεί υπερβολικά. Ο πόνος υποχωρεί με απλά παυσίπονα. Επίσης υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο υποχωρεί σταδιακά.
Η γιατρός θα σας συστήσει την χρήση μιας ειδικής ζώνης-κορσέ που θα περιορίσει την κινητικότητα της περιοχής, υποστηρίζοντας τον κορμό, θα επιταχύνει την μείωση του οιδήματος και την αποκατάσταση της κοιλιάς.
Η νοσηλεία στο νοσοκομείο μπορεί να είναι από μερικές ώρες έως 2 ημέρες, ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης. Η κινητοποίηση γίνεται μετά τις πρώτες 8 μετεγχειρητικές ώρες και χρειάζεται να περπατάτε το δυνατόν περισσότερο.

Μετά την επέμβαση, ο/η ασθενής έχει μια επίπεδη και σφιχτή κοιλιά. Οι ουλές είναι μόνιμες, αλλά εξασθενούν σιγά-σιγά με τον καιρό.

Η Κοιλιοπλαστική είτε μερική είτε πλήρης προσφέρει ένα τέλειο αποτέλεσμα σε ασθενείς με χαλάρωση των κοιλιακών μυών και περίσσεια δέρματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια αν ο ασθενής ακολουθήσει μια σωστή διατροφή και άσκηση.






Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.