Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ένας ήρωας προδομένος από τη μνήμη μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η άγνωστη ιστορία του Ν. Γλέζου, αδελφού του Μανώλη.

«Γλυκέ μου, εσύ δεν χάθηκες, μέσα στις φλέβες μου είσαι. Γιε μου, στις φλέβες ολουνών, έμπα βαθειά και ζήσε».

Με αυτούς τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου ξεκινάει το αφιέρωμα στον Νίκο Γλέζο, τον μικρότερο αδερφό του Μανώλη που εκτελέστηκε στις 10 Μαΐου του 1944 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς, μετά από φρικτά βασανιστήρια, η εφημερίδα Real News.

Ένας ήρωας προδομένος από τη μνήμη μας

Γιος του Ναξιώτη Νίκου Γλέζου και της Ανδρομάχης Ναυπλιώτη, δασκάλας από την Πάρο, ο Νίκος γεννήθηκε στην Πάρο και στην αντίσταση είχε ψευδώνυμο «Φωκάς». Ψευδώνυμο που το είχε εμπνευστεί από μια περιοχή του νησιού στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Στο δισέλιδο αφιέρωμα η εφημερίδα αναφέρεται σε όλη την πορεία του, στην απίστευτη γενναιότητα του, στον μαρτυρικό του θάνατο, αλλά και στην λήθη που σκέπασε την προσφορά του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Μανώλης ήταν αυτός που αναγνώρισε τη ζώνη και το πουλόβερ του Νίκου αλλά και το κάταγμα στο πόδι κατά την εκταφή των εκτελεσμένων νεκρών στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η μητέρα του μάλιστα θεωρούσε υπεύθυνο τον εαυτό της για τον χαμό του Νίκου κι έλεγε πως έπρεπε να είναι κοντά του για να μην τον πιάσουν.

Ο Νίκος Γλέζος συνελήφθη στις 13 Απριλίου του 1944 γιατί είχε γράψει σε έναν τοίχο «Ελευθερία ή Θάνατος».

Βασανίστηκε στο κολαστήριο της οδού Μέρλιν και μετά στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Παρόλα αυτά δεν μαρτύρησε τίποτα ενώ όλοι τον θυμούνται να χαμογελάει. Δέκα του Μάη τον μετέφεραν με ένα καμιόνι στην Καισαριανή και στο δρόμο θυμήθηκε πως είχε ξεχάσει να ειδοποιήσει τη μάνα του και τους δικούς του. Έβγαλε λοιπόν τον σκούφο του, πήρε ένα μολύβι μελανί και πάνω στην άσπρη φόδρα έγραψε ένα σπαρακτικό σημείωμα.

Πολλοί τον θυμούνται να μεθάει από θυμό όταν έβλεπε Γερμανούς με στολές και μπότες. Να τους σαρκάζει και να αψηφά τον κίνδυνο ενώ άλλος σύντροφός του θυμάται ότι τον Σεπτέμβρη του 1943 ο Νίκος έπαιρνε τα όπλα από τους Ιταλούς που παραδίδονταν και τα έκρυβε σε σωρούς. Άλλος θυμάται ότι δεν έβλεπε καλά, ότι είχε γυαλιά αλλά δεν τα φορούσε ποτέ.

Πάντως αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι ήταν ότι ο Νίκος Γλέζος είχε κάνει τον αγώνα κομμάτι της ζωής του και ότι είχε μια ανεξάντλητη εφευρετικότητα αφήνοντας έκθαμβους τους πάντες.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.