Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Το παιδί λέει βρισιές: Τρόποι να το σταματήσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την πρώτη φορά που το παιδάκι σας θα ξεστομίσει μια λεξούλα που εσείς δε του μάθατε ποτέ, σίγουρα θα σοκαριστείτε. Πριν κοκκινίσετε από το θυμό σας, μάθετε ότι τα περισσότερα παιδιά νηπιακής ηλικίας δε γνωρίζουν τη σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούν. Απλά τις επαναλαμβάνουν.

Μόλις τα τρίχρονα ή τετράχρονα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ορισμένες λέξεις προκαλούν την αντίδραση των γονιών τους, βρίσκουν μεγάλο ενδιαφέρον στο να τις επαναλαμβάνουν, προκειμένου να ελέγξουν τα όρια τους. Άλλες πάλι κακές λέξεις τους φαίνονται απλά αστείες, γι’ αυτό τις υιοθετούν πολύ πιο εύκολα από εκείνες που τα ενθαρρύνετε εσείς να μάθουν.

Ο τρόπος που επιλέγετε να διαχειριστείτε αυτή τη νέα συνήθεια μπορεί είτε να χειροτερέψει την κατάσταση, είτε να τη βελτιώσει. Αν αντιδράτε υπερβολικά στο άκουσμα μιας συγκεκριμένης λέξης, τότε ενδέχεται να τραβήξει το ενδιαφέρον του ακόμα περισσότερο και να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσει μια λέξη που θίγει κάποιον μπροστά σε κόσμο, εξηγήστε του αμέσως ότι στους γύρω του δεν αρέσει να την ακούνε και ότι αν θέλει να σχολιάσει κάποιον, θα πρέπει να το κάνει ιδιωτικά.

Ακόμα και αν δε γνωρίζουν τι σημαίνουν, τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι αυτές οι λέξεις είναι συναισθηματικά φορτισμένες. Φροντίστε, λοιπόν, την πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, να το αγνοήσετε. Το πιο πιθανό είναι να μη τη ξαναπεί, αν σας δει να μην αντιδράτε. Εάν την επαναλάβει, τότε εξηγήστε του ήρεμα ότι αυτή η λέξη δεν είναι καλή και δεν τη χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα συνεχιστεί, βεβαιωθείτε ότι εσείς, ο άντρας σας και οι ενήλικες που περιτριγυρίζουν το παιδί αποτελούν σωστά παραδείγματα. Επειδή, όμως, μπορεί κάποια στιγμή να σας ξεφύγει μια βρισιά, μην αισθανθείτε τύψεις. Παραδεχτείτε γρήγορα το ατόπημά σας και συνεχίστε σαν να μη συνέβη τίποτα. 


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.