Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης Παιδικής Βαρηκοΐας και Κώφωσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΟΜΑΔΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ 
ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΚΑΙ ΚΩΦΩΣΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών είναι ο μοναδικός δημόσιος χώρος που ανέπτυξε και προσέφερε συστηματικά για πολλά χρόνια (από το 1986) εξειδικευμένες υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης συγκεντρώνοντας έτσι μια πολύτιμη εμπειρία της λειτουργίας τέτοιων προγραμμάτων στον Ελλαδικό χώρο. Το 1986 η τότε επιστημονική διευθύντρια του ΕΙΚ Δρ. Βενέττα Λαμπροπούλου εισηγήθηκε την δημιουργία τριών Βρεφοσυμβουλευτικών Σταθμών στα τρία παραρτήματατου ΕΙΚ (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πάτρα), ενώ ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στο χώρο ο όρος «Πρώιμη Παρέμβαση». Τα προγράμματα αυτά εφάρμοζαν μία παιδοκεντρική προσέγγιση, ωστόσο ενθάρρυναν την ενεργητική συμμετοχή των γονέων.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΟΜΑΔΑΣ

Η ομάδα μας έχει υιοθετήσει μία οικογενειοκεντρική φιλοσοφία, προσφέρει βοήθεια σε οικογένειες με κωφά / βαρήκοα βρέφη και νήπια αμέσως μετά την διάγνωση και μέχρι την εισαγωγή τους στο τυπικό σχολικό σύστημα. Γνωρίζουμε και κατανοούμε πόσο δύσκολη είναι η περίοδος αυτή για τις περισσότερες οικογένειες και πόσο πολύπλοκες είναι οι ανάγκες που προκύπτουν άμεσα, ενώ οι γονείς προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από το σοκ της είδησηςότι το παιδί τους έχει πρόβλημα ακοής. 

Επίσης, η ραγδαία πρόοδος στα δεδομένα της ιατρικής, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης απαιτεί αντικειμενική και εκσυγχρονισμένη πληροφόρηση σε όλους αυτούς τους τομείς προκειμένου οι γονείς να μπορούν να κάνουν τις σωστές (για εκείνους) επιλογές.

Η φιλοσοφία - ρόλος της ομάδας είναι η κατανόηση των αναγκών της κάθε οικογένειας και η πολύπλευρη στήριξη για την άμεση αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων. Είμαστε μία διεπιστημονική ομάδα, στελεχωμένη από Ειδικό Παιδαγωγό, Λογοθεραπευτή, Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και ΩΡΛ .

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

Η ομάδα της έγκαιρης παρέμβασης έχει σαν στόχο:


  • Να δώσει τεκμηριωμένες επιστημονικά απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από τους γονείς στην πρώτη φάση της διάγνωσης αλλά και μετέπειτα.
  • Ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη της οικογένειας από την στιγμή της διάγνωσης μέχρι την ένταξη του παιδιού στο σχολικό σύστημα.
  • Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς για την ομαλή ένταξη του παιδιού στο σχολικό σύστημα.
  • Ενημέρωση σχετικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας ή τα κοχλιακά εμφυτεύματα την χρησιμότητα τους ανά περίπτωση και βοήθεια στην πρόσβαση της οικογένειας στο σύστημα των υπηρεσιών και των κοινωνικών παροχών (ασφαλιστικά ταμεία, επιδόματα, νόμους που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα ακοής κ.α)
  • Δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών με άλλους γονείς που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες.
  • Βοήθεια για την δημιουργία γλωσσικού περιβάλλοντος για την καλύτερη φυσική ανάπτυξη της γλώσσας και την ισότιμη συμμετοχή του παιδιού μέσα στην οικογένεια.
  • Στήριξη στην επιλογή και συνεργασία των οικογενειών με άλλες δομές και ειδικούς.
  • Πρόβλεψη για τις οικογένειες των απομακρυσμένων περιοχών (τηλεφωνικές συνεδρίες με τους γονείς, προσαρμογή του ωραρίου της επιστημονικής ομάδας για την επίσκεψη αυτών των οικογενειών).


Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν

Στοιχεία Επικοινωνίας
Εθνικό Ίδρυμα Κωφών Παράρτημα Θεσσαλονίκης
Τμήμα: Έγκαιρης Παρέμβασης 
Διεύθυνση: Κομνηνών 86 Πανόραμα, τ.κ 55236 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 343079 
Υπεύθυνη: κα Γκαμπριέλλα Ωρολογά
Ώρες επικοινωνίας: 09:00 - 15:00
Ιστοσελίδα: www.idrimakofon.eu
e- mail: egkairiparemvasithess@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.