Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Πάγωμα» των πλειστηριασμών και διευκολύνσεις στις καταβολές οφειλών.

Νέα σεισάχθεια για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών καθώς και «πάγωμα» των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, προβλέπει το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού που θα καταθέσει στη Βουλή ο Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», το σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες θα καθιερώνονται, κατά περίπτωση, οι διαδικασίες διαγραφής - «κουρέματος» μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά και «πλαφόν» στις δόσεις των δανείων των υπόλοιπων νοικοκυριών. Για την τελευταία κατηγορία οι νέες δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 1/3 του εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των «κόκκινων» δανείων των πολιτών που είναι πάνω από το όριο της φτώχειας δεν αποκλείεται να προβλέπονται διάφοροι τρόποι όπως «περίοδος χάριτος», επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, αλλά και η μέθοδος του «balloon payment», δηλαδή ένα μέρος του ποσού να μεταφερθεί για αποπληρωμή σε δεύτερη φάση.

Δεν αποκλείεται, λένε οι ίδιες πηγές, με το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια να συμπεριληφθούν και οι ταυτόχρονες διευκολύνσεις στις καταβολές οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για την εφαρμογή της «νέας σεισάχθειας» θα συστηθεί, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας δημόσιος ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Δεν θα έχει τη μορφή μιας «κακής τράπεζας» - «bad bank», αλλά, αντίθετα, θα είναι ένας διαχειριστής κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτής των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων. Εξάλλου, ο κ. Σταθάκης στην ίδια νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει και διατάξεις με τις οποίες θα αναστέλλονται επ' αόριστον οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αξίας έως 300.000 ευρώ.

Νομοθετικά θα απαγορεύεται η πώληση ή εκχώρηση σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπράγματων ασφαλειών.

Οι ρυθμίσεις

- Διαγραφή μέρους των οφειλών από «κόκκινα» δάνεια για δανειολήπτες κάτω από το όριο της φτώχειας.

- Χαμηλότερες δόσεις, στο 1/3 του εισοδήματος, για ληξιπρόθεσμα δάνεια των υπόλοιπων νοικοκυριών.

- Ρυθμίσεις-πακέτο για «κόκκινα» δάνεια και οφειλές σε Εφορία και ταμεία.

- Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε 300.000 φτωχά νοικοκυριά.

- Δημιουργία ΚΕΠ επιχειρήσεων για τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

- Νέος αναπτυξιακός νόμος για επενδύσεις.

- Συνέχεια των διαδικασιών απλοποίησης των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων.

- Βελτίωση του ΕΣΠΑ.

- Ενίσχυση των διαδικασιών για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων (start up).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.