Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Μυστικό ίντερνετ έφτιαξαν οι νέοι στην Κούβα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το σχέδιο που ένωσε 9.000 υπολογιστές.

Αποκομμένοι από το διαδίκτυο, οι νεαροί Κουβανοί κατάφεραν με μυστικό τρόπο να συνδέσουν χιλιάδες υπολογιστές με ένα δίκτυο που διασχίζει χιλιόμετρα στην Αβάνα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να μιλούν με τους φίλους τους, να κατεβάζουν ταινίες και μουσικές σε μία πραγματική και μικροσκοπική ρέπλικα του Ίντερνετ, στο οποίος οι περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση.

Οι συνδέσεις Ίντερνετ σε σπίτια είναι απαγορευμένες για όλους σχεδόν τους Κουβανούς και η κυβέρνηση χρεώνει σχεδόν το ένα τέταρτο του μισθού ενός μήνα για μία ώρα online στα ξενοδοχεία και τα κέντρα Ίντερνετ που διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι στο νησί να ζουν εκτός διαδικτύου και φυσικά να παραπονιούνται για την έλλειψη πρόσβασης σε πληροφορίες και την αδυναμία επικοινωνίας με φίλους και συγγενείς στο εξωτερικό.

Μία μικρή μειοψηφία βρήκε μία λύση βάζοντας χρήματα για τη δημιουργία ενός ιδιωτικού δικτύου με περισσότερους από 9.000 υπολογιστές με μικρές, αλλά φτηνές και ισχυρές, κεραίες κρυμμένες και καλώδια Ethernet επίσης κρυμμένα και διασκορπισμένα σε πολλά σημεία της πόλης.

Έτσι εκατοντάδες άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο και παίζουν παιχνίδια όπως το «World of Warcraft» ή το «Call of Duty» προσποιούμενοι ότι είναι αμερικανοί στρατιώτες. Ανταλλάσσουν αστεία και φωτογραφίες σε chat rooms και οργανώνουν εκδηλώσεις, όπως πάρτι στην παραλία ή σε σπίτια.

Το διαδίκτυο είναι ένα από τα βασικά πράγματα που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της προωθούμενης κατάργησης του εμπάργκο. Η Κούβα, μία από τις χώρες με το λιγότερο διαδίκτυο στον πλανήτη, ισχυρίζεται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εμπάργκο όλων αυτών των χρόνων έχει ως αποτέλεσμα να μην εισάγεται στη χώρα προηγμένη αμερικανική τεχνολογία, απαραίτητη για το διαδίκτυο.

Εξωτερικοί παρατηρητές όμως μιλούν για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την πληροφορία που διαχέεται στη χώρα. Η Κούβα απαγορεύει τη χρήση εξοπλισμού Wi-Fi χωρίς έγκριση του υπουργείου Επικοινωνιών, με αποτέλεσμα φυσικά το Ίντερνετ να είναι ουσιαστικά απαγορευμένο.

Τα παιδιά που έφτιαξαν το μικρό αυτό Ίντερνετ ισχυρίζονται ότι η χώρα γνωρίζει ότι υπάρχει αυτός ο εξοπλισμός, ότι δεν ενοχλούν κανέναν και το μόνο που θέλουν είναι να παίζουν παιχνίδια και να επικοινωνούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.