Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Συνταξιούχοι… δύο ταχυτήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καθοριστικός για τον τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης για πάνω από 250.000 ασφαλισμένους είναι ο χρόνος θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Διπλό… μοντέλο ισχύει για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης από τα Ταμεία ανάλογα με το πότε «κλειδώνει» το δικαίωμα ο ασφαλισμένος.

Για περίπου 150.000 ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014, διατηρείται το παλαιό σύστημα, ενώ για 100.000 ασφαλισμένους που θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου τα επόμενα χρόνια θα εφαρμοστεί το νέο μοντέλο.

Για τους ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Ο νέος τρόπος είναι ενιαίος για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προβλέπεται σε νόμους που ψηφίστηκαν το 2010 αλλά μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, με βάση τον νόμο Λοβέρδου / Κουτρουμάνη, τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζονται με βάση τον παλαιό τρόπο. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, μπορεί να επιλέξει την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας για να υπολογιστεί η σύνταξή του.

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.