Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Με νόμο του 1884 δεν κατάσχονται οι μισθοί των βουλευτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη συγκεκριμένη διάταξη έχει αποδεχθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται είναι αληθινό. Με νόμο του 1884, το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ορίζει το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων των Ελλήνων Βουλευτών.

Η συγκεκριμένη διάταξη εκπορεύεται από το Σύνταγμα του 1864 και τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση του ΝΣΚ έχει αποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών, στον οποίο και υπάγεται το γνωμοδοτικό όργανο.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά, ότι φορολογείται μόνο το 25% των εισοδημάτων των βουλευτών, τυγχάνουν πληθώρας απαλλαγών και ατελειών, και σπάνια ευρίσκονται αντιμέτωποι με το νόμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το καλοκαίρι του 2013 το Δ' τμήμα του ΝΣΚ εξέδωσε κατά πλειοψηφία απόφαση, μετά από ερώτημα της Βουλής, σύμφωνα με την οποία: "Η βουλευτική αποζημίωση και οι λοιπές απολαβές των βουλευτών τυγχάνουν ανεκχώρητες και ακατάσχετες εις χείρας της Βουλής ως τρίτης", εκτός και αν πρόκειται να ικανοποιηθούν απαιτήσεις διατροφής συζύγου ή απαιτήσεις του Δημοσίου, περίπτωση στην οποία επιτρέπεται η κατάσχεση έως το 1/4 της αποζημίωσης, και πάλι όμως υπό περιορισμούς.

Με βάση τη γνωμοδότηση αυτή (αρ. 268/2013) με ημερομηνία 25 Ιουνίου του 2013, οι φυλακισμένοι βουλευτές εξακολουθούν να λαμβάνουν τα εισοδήματά τους από τη Βουλή, καθώς και να διατηρούν τυχόν καταθέσεις που προκύπτει ότι προέρχονται από αυτά. Επίσης όσοι πρώην βουλευτές ή υπουργοί έχουν καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση ή αξιόποινες πράξεις που επισείουν χρηματικές ποινές, αυτές δεν μπορεί να προέρχονται από βουλευτικές αποζημιώσεις παρά μόνον από άλλα εισοδήματά τους, εάν διαθέτουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.