Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ξεχνάς πράγματα; 13 τρόποι να προστατέψεις τη μνήμη σου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ελάττωση της μνήμης που έχει σχέση με την ηιία είναι πολύ συχνό φαινόμενο και δεν είναι δείγμα νευρολογικού προβλήματος συχνά όμως, μπορεί να είναι ένα γεγονός απογοητευτικό που φέρνει το άτομο σε αμηχανία. Σύμφωνα με τις έρευνες του αμερικανικού ερυεντηικού κέντρου Jhn Hopkins δεν υπάρχει τρόπος να εξαφανίσει κανείς τα μικρά κενά μνήμης που συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν όμως μικρά βοηθήματα που μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη μας σε κάθε ηλικία.

Για να βελτιώσετε τη μνήμη σας
Τοποθετείτε τα πράγματα που σηνύθως χάνετε στο ίδιο συγκεκριμένο σημείο όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Γυαλιά κλειδιά ταυτότητα και άλλα.
Γράψτε μια λίστα με τις δουλειές και τις απαραίτητες υπενθυμίσεις και τοποθετήστε τη λίστα σε ένα εμφανές σημείο ή στο χώρο που βάζετε κλειδιά, γυαλιά, πορτοφόλι και άλλα.
Επαναλαμβάνετε με λέξεις τις δουλειές που θέλετε να κάνετε όπως: «έκλεισα τον υπολογιστή;» «έβαλα τον συναγερμό;», «κλείδωσα το γραφείο μου;» Η λεκτική επανάληψη βοηθά στην αποφυγή των παραλείψεων.
Ξεχνάτε ονόματα ανθρώπων που συναντάτε; Στην ομιλία σας φροντίστε να το επαναλαμβάνετε: «Χάρηκα που σας γνώρισα κύριε…», « τι πιστεύετε γι΄αυτό κύριε…»
Συγκεντρωθείτε και ηρεμήστε όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε κάτι που έχετε ξεχάσει. Για να θυμηθεί κάτι κανείς πρέπει πρώτα από όλα να συγκεντρωθεί σε αυτό και να προσπαθήσει να αποδιώξει κάθε διατάραξη της προσοχής ώστε να επανέλθει στον νου μια πληροφορία. Διαταράξεις της προσοχής όπως περιβαλλοντικοί θόρυβοι ανταγωνίζονται την προσοχή σας κάθε λεπτό.
Οι ξένες γλώσσες κάνουν καλό στη μνήμη! Οι ερευνητές από το κέντρο Hopkins δηλώνουν ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι που περνούν της ζωή τους μιλώντας δυο γλώσσες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διατηρούν στις μεγαλύτερες ηλικίες την επάρκεια μνήμης.
Οι γιατροί συνιστούν το καθημερινό περπάτημα και τη σωματική άσκηση που μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης επειδή προωθούν επάρκεια αίματος στον εγκέφαλο. Η τακτική φυσική άσκηση βοηθά την καθαρή σκέψη δίνει το αίσθημα ευεξίας και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.
Καταναλώστε βιταμίνη Β που περιλαμβάνεται στο κρέας στα φασόλια, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά. Η κατανάλωση 2 φορές την βδομάδα ψαριού και επίσης των Ω3 που βρίσκεται σε τροφές όπως το λάδι, σα φασόλια και στα καρύδια παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η Mayo Clinic δίνει επίσης μερικές συμβουλές πολύτιμες για να κρατήσει κανείς τον εγκέφαλό του οξύ.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας:
Μαθαίνοντας να παίζετε κάποιο μουσικό όργανο.
Παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και πάζλ ή λύνοντας σταυρόλεξα
Η φιλανθρωπική εργασία και η συναναστροφή με διαφορετικά καινούργια περιβάλλοντα ερεθίζει την πνευματική λειτουργία.
Διαβάστε μορφωτικά βιβλία αποκτάτε καινούργιες ικανότητες αποκτώντας καινούργια χόμπι κινητοποιείτε την εγκεφαλική σας δραστηριότητα.
Χορέψτε! Ο χορός περιλαμβάνει φυσική αλλά και πνευματική λειτουργία (μνήμη των βημάτων και συντονισμός με τον παρτενέρ). Τα άτομα που χορεύουν κατά 75% την πιθανότητα αποφυγής της άνοιας. Ο χορός άλλωστε ενισχύει και αυτός την αιμάτωση στον εγκέφαλο και την καλύτερη λειτουργία του.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.