Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ανύπαρκτη προσβασιμότητα των κτηρίων στην Κύπρο για ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφιλόξενα τα κτήρια για το 10% του πληθυσμού.

Λευκωσία: Σχεδόν ανύπαρκτη η προσβασιμότητα των κτηρίων και γενικά των υποδομών στην Κύπρο σε Άτομα με Αναπηρίες. Η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται και ταυτόχρονα το «γραφείο Σχεδιασμού για ΑμεΑ» του Υπουργείου Συγκοινωνιών έχει στην ουσία βάλει λουκέτο, αφού η μια και μοναδική λειτουργός του αφυπηρέτησε με σύνταξη ανικανότητας λόγω αναπηρίας. Και όλα αυτά, τη στιγμή που στην Κύπρο εκτός από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, που ζουν με διάφορες αναπηρίες, κάθε χρόνο διακινούνται ως τουρίστες εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται ειδικές διευκολύνσεις. 

Τα όσα λέχθηκαν χθες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, δεν ήταν πρωτάκουστα αφού τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην Κύπρο, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών από τη μια και της γενικότερης κουλτούρας από την άλλη, έχουν ειπωθεί δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα πάντα παραμένουν στα χαρτιά καθώς, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος, αλλά και από κάποιους βουλευτές, οι νόμοι υπάρχουν αλλά κανένας δεν τους εφαρμόζει όπως θα έπρεπε. 

Το φαινόμενο των μη προσβάσιμων κτηρίων δεν αφορά βεβαίως μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Πρόσφατη έρευνα έχει αποδείξει, άλλωστε, ότι ακόμα και στα κτήρια, που το Κράτος χρησιμοποιεί για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, υπάρχει πρόβλημα. 

Συγκεκριμένα, όπως έχει διαπιστωθεί, από τα 101 ενοικιαζόμενα από το Κράτος κτήρια, τα 67 δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης αναπήρων, τα 47 δεν διαθέτουν ράμπες για τροχοκαθίσματα, 95 δεν διαθέτουν οδηγούς για τυφλούς μέχρι το σημείο εξυπηρέτησής τους από τους λειτουργούς των σχετικών υπηρεσιών, 57 δεν διαθέτουν ειδικούς χώρους υγιεινής, 88 δεν διαθέτουν οδηγούς για τυφλούς από τους χώρους στάθμευσης μέχρι την είσοδο, 40 δεν διαθέτουν ανελκυστήρες με προσβάσιμες διαστάσεις και 54 δεν διαθέτουν ειδικούς πάγκους για εξυπηρέτηση ατόμων σε τροχοκάθισμα. 

«Ανάπηρη» και η Βουλή Μερικά λεπτά μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η γύμνια των δημόσιων κτηρίων, σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα, έλαμψε. Ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, δεν μπορούσε να εισέλθει στην αίθουσα των ΜΜΕ όταν του ζητήθηκε να προβεί σε δηλώσεις. Αιτία, βεβαίως, το σκαλί που υπάρχει στην είσοδο της αίθουσας, το οποίο, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να ανεβεί με το τροχοκάθισμα. Ο κ. Λαμπριανίδης εξυπηρέτησε τους λειτουργούς των ΜΜΕ στο αίθριο της Βουλής και το ίδιο έπραξαν και οι βουλευτές ως ένδειξη συμπαράστασης αλλά και διαμαρτυρίας. 

Κωφεύει το Κράτος, κωφεύει και η τοπική αυτοδιοίκηση Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αναπήρων, «παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων, που αφορούν καταγγελίες των δήμων για θέματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε ιδιωτικά κτήρια». Επίσης, «υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι αδιαφορούν για παρανομίες, οι οποίες αφορούν προσβασιμότητα ΑμεΑ και επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να λειτουργούν παράνομα χωρίς να μπορούν τα ΑμεΑ και ειδικά όσα χρησιμοποιούν αναπηρικό τροχοκάθισμα να έχουν πρόσβαση στο κτήριο/επιχείρηση, στερώντας τους έτσι την απόλαυση ίσων ευκαιριών συμμετοχής στη ζωή». 

Παράλληλα, «υπάρχουν δημόσια κτήρια, τα οποία ακόμα δεν πληρούν τις προδιαγραφές για προσβασιμότητα των ΑμεΑ, κάτι που αποτελεί κακό παράδειγμα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κτηρίων. Σοβαρό πρόβλημα τα κτήρια στα οποία το κοινό πρέπει να επισκεφθεί για να εξυπηρετηθεί όπως, για παράδειγμα, πολεοδομία, γραφεία δημαρχείων όπου γίνονται πληρωμές για φόρους, τέλη κ.λπ. Γραφεία τροχονόμων και Αστυνομίας, ή και κάποια κτήρια ημικρατικών οργανισμών».

Tαλαιπωρείται το 10% του πληθυσμού Τα νοσοκομεία, είπε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, «δεν έχουν προσβάσιμους χώρους υγιεινής, τα δημαρχεία αδιαφορούν προκλητικά και συστηματικά. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να εφαρμόζονται αυστηρά οι νομοθεσίες και όσοι παρανομούν να έχουν ποινές». Επηρεάζεται, εξήγησε, «ο βαθμός συμμετοχής μας στη ζωή (υγείας, μόρφωσης, εργασίας, επαγγελματικής αποκατάστασης κ.ο.κ.) τη στιγμή που στατιστικά είναι πέραν του 10% τα ΑμεΑ σε κάθε χώρα». Θα πρέπει, πρόσθεσε ο κ. Λαμπριανίδης, «να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για την προσβασιμότητα και, παράλληλα, είναι απαραίτητο να γίνει η Υπηρεσία Προσβασιμότητας».

Για τους χώρους στάθμευσης αναπήρων «πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί, ιδίως σε ιδιωτικούς χώρους, και εμείς έχουμε εισηγηθεί να θεσπιστεί νομοθεσία που να επιτρέπει τη ρυμούλκηση οχημάτων που είναι παράνομα σταθμευμένα».

Η προσβασιμότητα «είναι το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισοτιμία αυτόνομης εισόδου και διακίνησης μέσα στα κτήρια, από το ισόγειο έως τον τελευταίο τους όροφο, καθώς και η ίση πρόσβαση στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις πεζών, στη σηματοδότηση, στους δημόσιους χώρους και χώρους αναψυχής, όπως είναι τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, τα θέατρα, τα κολυμβητήρια κ.λπ., χώροι που πρέπει να είναι ασφαλείς, άνετοι και ευχάριστοι για όλους», είπε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων Χριστάκης Νικολαΐδης.

Ζήτημα τεράστιας σημασίας, πρόσθεσε, «αποτελεί για τη χώρα μας η διασφάλιση της άσκησης του αναφαίρετου δικαιώματος της προσβασιμότητας με την εγκαθίδρυση και λειτουργία ειδικής Υπηρεσίας Προσβασιμότητας.

Η Υπηρεσία θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες και να διαχειρίζεται όλους τους επιμέρους τομείς του δικαιώματος αυτού των ατόμων με αναπηρίες, όπως προσβασιμότητα στο φυσικό περιβάλλον, στις συγκοινωνίες, στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, στο διαδίκτυο, στα οπτικοακουστικά μέσα, στα προϊόντα, στις διάφορες κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες, και σε άλλες υποδομές και υπηρεσίες».

Ξηλώθηκε το Γραφείο Σχεδιασμού
Το Γραφείο Σχεδιασμού για άτομα με αναπηρίες που υπάγεται στο υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων δεν λειτουργεί, κατήγγειλε η ΟΠΑΚ, «αφού το μοναδικό άτομο που το στελέχωνε αφυπηρέτησε με σύνταξη ανικανότητας λόγω αναπηρίας. Αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα για το θέμα προσβασιμότητας αφού είναι ένα τμήμα το οποίο έχει παράγει σημαντικό έργο και συντόνιζε πολλές κρατικές υπηρεσίες σε θέματα προσβασιμότητας».

Το γεγονός προκάλεσε πάντως την έντονη αντίδραση και των βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις χωρίς ωστόσο να πάρουν απαντήσεις που να τους ικανοποιήσουν.


Πηγή: http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.