Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Αντιμετωπίστε την τροφική δηλητηρίαση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης;

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί ναυτία, εμετό και διάρροια, που μπορεί κάποιες φορές να είναι αιματηρή.

Αν φάτε κάτι μολυσμένο μπορεί να πάθετε κοιλιακές κράμπες, διάρροια και εμετό, μία ώρα αφότου φάτε έως και 10 ημέρες αργότερα. Μπορεί να πάρει ακόμα περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν τα συμπτώματα από παρασιτικές μολύνσεις, αναλόγως το είδος. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μια ημέρα έως μερικούς μήνες ή περισσότερο, ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.

Εμετός, διάρροια, εφίδρωση, ζάλη, δακρύρροια στα μάτια, υπερβολική σιελόρροια, διανοητική σύγχυση, και πόνος στο στομάχι είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα της χημικής ή της τοξίκης τροφικής δηλητηρίασης.

Μερική απώλεια της ομιλίας ή της όρασης, μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην κατάποση, ξηροστομία, μυϊκή παράλυση από το κεφάλι προς τα κάτω μέσα από το σώμα, και εμετός μπορεί να υποδηλώνει την αλλαντίαση, ένα σοβαρό αλλά πολύ σπάνιο είδος βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης.

Καλέστε το γιατρό σε περίπτωση που:

Έχετε τυχόν σημάδια αφυδάτωσης όπως ξηροστομία, μειωμένη ούρηση, ζάλη, ή βυθισμένα μάτια

Έχει διάρροια ένα νεογέννητο βρέφος

Διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες (μία ημέρα σε ένα παιδί)

Σοβαρό κοιλιακό άλγος ή εμετό

Πολύ υψηλό πυρετό

Κόπρανα που είναι μαύρα, σαν πίσσα, ή αιματηρά

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα των χημικών ουσιών ή τοξινών της τροφικής δηλητηρίασης, όπως εμετός, διάρροια, εφίδρωση, ζάλη, δακρύρροια στα μάτια, υπερβολική σιελόρροια, διανοητική σύγχυση, και πόνος στο στομάχι, τα οποία αρχίζουν περίπου 30 λεπτά μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Χρειάζεται άμεση ιατρική θεραπεία για να αποφευχθεί τυχόν βλάβη σε ένα ή περισσότερα από τα ζωτικής σημασίας όργανα.

Καλέστε το γιατρό σας αν αναγνωρίζετε συμπτώματα αλλαντίασης, όπως η μερική απώλεια ομιλίας ή όρασης, μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην κατάποση, ξηροστομία, μυϊκή παράλυση από το κεφάλι προς τα κάτω μέσα από το σώμα, και εμετό. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεστε άμεση ιατρική θεραπεία.

Οι περισσότερες περιπτώσεις της τροφικής δηλητηρίασης είναι ήπιες και διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες.

Αν και τα συμπτώματά σας μπορεί να φαίνονται ύποπτα, ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση είναι να δοκιμάσετε τα «ύποπτα» τρόφιμα, να ελέγξτε το αίμα ή τον εμετό σας.

Ποιές είναι οι θεραπείες για την τροφική δηλητηρίαση;

Ο εμετός και η διάρροια είναι ο τρόπος που το σώμα αποβάλει τις ανεπιθύμητες ουσίες από τον οργανισμό σας, γι’ αυτό μην πάρετε κανένα φάρμακο για τη θεραπεία αυτών των συμπτωμάτων, εκτός εάν σας το συστήσει ο γιατρός σας. Όταν δείτε ότι μπορείτε να κρατήσετε κάποια υγρά στο στομάχι σας και σταματήσετε τους εμετούς, αρχίστε να πίνετε νερό. Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα, την καφεΐνη και τα γλυκά εάν εξακολουθείτε να έχετε διάρροια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν επίσης προβλήματα με την πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων μετά την διάρροια.

Επειδή οι επαναλαμβανόμενοι εμετοί ή η διάρροια μπορεί να αφαιρέσουν μεγάλες ποσότητες υγρών από τον οργανισμό σας, η αφυδάτωση είναι μια δυνητικά επικίνδυνη επιπλοκή, ειδικά σε παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα υγρά αυτά θα πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως και πλήρως. Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε τα υγρά, καλέστε τον γιατρό σας. Τα ενδοφλέβια υγρά αντικατάστασης μπορεί να είναι απαραίτητα στην περίπτωση αυτή.

Φάρμακα για την τροφική δηλητηρίαση

Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επιμένουν, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ή να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο της διάρροιας ή του εμετού έως ότου η κατάσταση τεθεί υπό έλεγχο. Τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, και άτομα με διαβήτη ή άλλες χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για αφυδάτωση και άλλες πιθανές επιπλοκές. Τα αντιβιοτικά μπορεί να συνταγογραφούνται για ορισμένα είδη της τροφικής δηλητηρίασης.

Εάν υπάρχει περίπτωση αλλαντίασης, θα πρέπει να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο. Παρά το γεγονός ότι η αλλαντίαση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατο, η έγκαιρη θεραπεία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για πλήρη ανάρρωση.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.