Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Μειωμένο εισιτήριο στις εκδηλώσεις του θεάτρου Απόλλων για ΑμεΑ και απόρους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακούφιση των αναξιοπαθούντων.
Τη δυνατότητα μειωμένης εισόδου στις διάφορες εκδηλώσεις του Θεάτρου Απόλλων θα έχουν μελλοντικά τα άτομα με αναπηρίες και οι άποροι, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την εξυπηρέτηση πολιτών που ανήκουν στις δύο ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του νησιού.

Την πρόταση εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Θάνος Φώσκολος, αναφερόμενος στην απόφαση της Επιτροπής Πολιτισμού να εγκρίνει αρχικά την επιβολή μειωμένου εισιτηρίου μόνο για τις ομάδες των ΑμεΑ και των απόρων.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Φώσκολος διευκρίνισε ότι τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι και άπορα κατ' ανάγκη. “Δεδομένου ότι ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία, όλοι γνωρίζουμε πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των ΑμεΑ τα οποία, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν και οικονομικό πρόβλημα” δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, κινήσεις όπως αυτές κρίνονται θετικές.

Γ. Κεράνης: “Γενική εισήγηση χωρίς διευκρινίσεις”

Τους ενδοιασμούς του σχετικά με την πρόταση εξέφρασε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Κεράνης, κάνοντας λόγο για μία γενική εισήγηση, που παρά τις αγαθές προθέσεις της Επιτροπής Πολιτισμού, δεν ορίζει ούτε το είδος των εκδηλώσεων στις οποίες θα υπάρχει μείωση, ούτε το ποσοστό αυτής. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν η πρόταση αυτή αφορά μόνο στις εκδηλώσεις που αγοράζει ο δήμος ή και σε εξωτερικές παραγωγές που παρουσιάζονται κατά διαστήματα στο νησί. “Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε έναν μάνατζερ, να βάλει μειωμένο εισιτήριο σε μία παράσταση την οποία φέρνει στη Σύρο” υπογράμμισε, ενώ ρώτησε αν τα ποσά θα καθορίζονται από την Επιτροπή Πολιτισμού για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Θ. Φώσκολος: “Η μείωση θα συμπεριληφθεί στον κανονισμό του Θεάτρου”

Από την πλευρά του, ο κ. Φώσκολος κατέστησε γνωστό ότι πέρα από τη μειωμένη είσοδο στις παραστάσεις, θα υπάρχει μείωση και στην είσοδο του θεάτρου. Ειδικότερα, τα άτομα με αναπηρίες και οι άποροι θα καταβάλλουν το ποσό του 1,5 ευρώ έναντι των 2 ευρώ, που πληρώνουν το σύνολο των επισκεπτών. Ως προς την είσοδο στις παραστάσεις, οι αναξιοπαθούντες θα πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο κατόπιν επίδειξης των απαιτούμενων δικαιολογητικών, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά απάτης και εκμετάλλευσης. Όπως εξήγησε, “ο κάθε φορέας θα υπογράφει ένα συμφωνητικό για τη συγκεκριμένη μειωμένη είσοδο καθώς θα συμπεριληφθεί και επισήμως στον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας του θεάτρου ο οποίος είναι σε εξέλιξη”. Στην περίπτωση, που κάποιος εκ των ομίλων προβάλλει αντιρρήσεις, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Επιτροπή Πολιτισμού, η οποία διαχειρίζεται το θέμα.

Θετική χαρακτήρισε την πρόταση και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, κρίνοντας απαραίτητη τη σωστή διάχυση της πληροφορίας στα γραφεία πρόνοιας, σε σχολεία, ναούς και στο νοσοκομείο, προκειμένου να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Με τη σειρά τους, δημοτικοί σύμβουλοι τόσο από την πλειοψηφία όσο και από τη μειοψηφία πρότειναν τη διεύρυνση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων οι οποίες μπορούν να επωφεληθούν από την πρόταση.

Αμφιβολίες για την πιστή τήρηση του μέτρου

Ωστόσο, ο κ. Κεράνης επέμεινε ότι για τη νομιμότητα της απόφασης θα πρέπει να διευκρινιστεί σε ποιες παραστάσεις θα ισχύει η μείωση. “Αν συμπεριλάβουμε στο καταστατικό του Θεάτρου ότι όποιος παρουσιάζει μία εκδήλωση, είτε ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας θα πρέπει να διαθέτει μειωμένα εισιτήρια εις βάρος των δικών του εσόδων, θα υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που καταβάλλει ήδη ένα ποσό από τις εισπράξεις του στο θέατρο”, ανέφερε. Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε ότι θα ήταν προτιμότερο να ισχύσει σε εκδηλώσεις, η οικονομική κατάσταση των οποίων βρίσκεται στα χέρια του δήμου, όπως το Φεστιβάλ Αιγαίου του Πίτερ Τιμπόρις. Καταλήγοντας, εξέφρασε τον φόβο του για πιθανόν αποκλεισμό του θεάτρου από καλές και μεγάλες παραστάσεις της Αθήνας, λόγω των νέων όρων.

Απαντώντας στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού, ο κ. Φώσκολος υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που οι όροι της μείωσης συμπεριληφθούν στον κανονισμό του θεάτρου, ο κάθε χρήστης θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτόν. “Ο κανονισμός θα πρέπει να τηρείται από όλους καθολικά”, τόνισε.

Διαπραγμάτευση της Επιτροπής Πολιτισμού με τους φορείς

Τέλος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Κεράνη, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή του μέτρου σε περιπτώσεις που το θέατρο παραχωρηθεί σε εξωτερικούς φορείς. “Νομίζω πως θα ήταν πιο εύστοχο και εύκολο, εάν γινόταν ανοιχτή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Επιτροπή Πολιτισμού και τον κάθε φορέα, ούτε ώστε να ορίζεται ένας συγκεκριμένος αριθμός εισιτηρίων για την εξυπηρέτηση αυτών των ομάδων”, τόνισε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.