Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά οκτώ χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα μελέτη για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στην υγεία.

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, δείχνει ότι το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής έως και κατά 8 χρόνια.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes and Endocrinology, δείχνει ακόμη πως, αν συνυπολογιστεί ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ενδεχομένως να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα σε μικρότερη ηλικία, τότε το υπερβάλλον σωματικό βάρος, μπορεί να τους «στερήσει» μέχρι και 20 χρόνια υγιούς ζωής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.000 εθελοντές, που συλλέχθηκαν σε διάστημα 7 ετών, προκειμένου να αναπτύξουν μοντέλα εκτίμησης του ετήσιου κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άτομα από διάφορες κατηγορίες βάρους. Επιπλέον, τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμησης της συμβολής του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι τα άτομα που εμφανίζουν σοβαρού βαθμού παχυσαρκία μπορεί να έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά 8 χρόνια, ενώ η αντίστοιχη μείωση σε παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα, βρέθηκε να είναι 6 και 3 χρόνια αντίστοιχα. Επιπλέον, φάνηκε ότι η απώλεια χρόνων υγιούς ζωής ήταν 2-4 φορές μεγαλύτερη σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης φαίνεται πως υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση. Όσο υψηλότερο είναι το σωματικό βάρος του ατόμου και όσο μικρότερη η ηλικία εμφάνισης του υπερβάλλοντος βάρους, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι επιπτώσεις στην υγεία. Κλείνοντας, αναφέρει πως όσον αφορά στο προσδόκιμο ζωής, φαίνεται ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος είναι το ίδιο κακό με το να είναι καπνιστής.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.