Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Υπολειτουργεί η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι εργαζόμενοι.

Υπολειτουργούν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ, καθώς οι ελλείψεις σε υλικά, αντιδραστήρια, φάρμακα πρώτης ανάγκης αποτελούν καθημερινό πρόβλημα, ενώ αυξάνονται τα κενά σε παθολόγους και νοσηλευτές.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εξυπηρετούμενοι των μονάδων δεν έχουν υποβληθεί τους τελευταίους έξι μήνες σε εξετάσεις για HIV ή ηπατίτιδα. Επιπλέον, τα τελευταία δύο χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν στους οροθετικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού καταγγέλλει ότι «από το 2010 και μετά ο ΟΚΑΝΑ διαρκώς υποχρηματοδοτείται ενώ

ο συνολικός αριθμός των εξαρτημένων αυξάνεται στη χώρα μας,
η χρήση ουσιών αποκτά χαρακτηριστικά όλο και πιο προβληματικά και επικίνδυνα και
η συρρίκνωση των υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εξαρτημένων ατόμωνΟι κατά καιρούς Πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ υπερηφανεύονται ότι «κατόρθωσαν» το ακατόρθωτο: χωρίς νέες προσλήψεις χωρίς παραπάνω λεφτά αύξησαν τον αριθμό των εξυπηρετούμενων. Αποκρύπτουν συνειδητά την πραγματικότητα: οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν σε καθεστώς έλλειψης των απαραίτητων υλικών και οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική τους δεοντολογία. Συγκεκριμένα:

Τα τελευταία δυο χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Δεν έγιναν αντιγριπικά εμβόλια ούτε καν στα οροθετικά άτομα, τα οποία πηγαίνουν από τον Άννα στον Καϊάφα για να εμβολιαστούν, καθώς ούτε και οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων διαθέτουν εμβόλια.
Εδώ και 6 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε αν κάποιος έχει ή όχι HIV ή ηπατίτιδα.
Εδώ και πολύ καιρό λείπουν γιατροί (κυρίως παθολόγοι) και νοσηλευτές. Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ αρνείται να συμμορφωθεί ακόμη και με σχετικά πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας.Την ίδια στιγμή η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ "βρίσκει" 40.000 ευρώ για να διαφημίσει το έργο της.

Ο μόνος λόγος που ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να παρέχει έργο είναι οι εργαζόμενοι του. Και αυτοί οι εργαζόμενοι αντί να αυξάνονται, όπως επιβάλλει η αντιμετώπιση του όλο και πιο πολύπλοκου προβλήματος της εξάρτησης, μειώνονται: ο ΟΚΑΝΑ αντί να προσλαμβάνει, δεν ανανεώνει τις συμβάσεις εργαζομένων και κλείνει ή λειτουργεί υποτυπωδώς προγράμματα καινοτόμα και εξαιρετικά απαραίτητα, όπως τα προγράμματα street work, τα εναλλακτικά της φυλάκισης, το πρόγραμμα "Οδυσσέας", καθώς και τα προγράμματα Υποκατάστασης στις φυλακές Κορυδαλλού και "Αγίου Στεφάνου" Πατρών.

Πριν ένα μήνα έχασαν την δουλειά τους οι πρώτοι συνάδελφοι μας που στελέχωναν, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δομές στη Θεσσαλονίκη στη Πάτρα και στην Αθήνα. Αμέσως μετά τις γιορτές θα χάσουν την δουλειά τους και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που εργάζονται στις δράσεις μέσω ΕΣΠΑ. Παράλληλα η Διοίκηση του Οργανισμού υπόσχεται πως θα συνεχίσει όλες τις δράσεις που λήγουν, μετακινώντας προσωπικό από τις ήδη υποστελεχομένες μονάδες του, και σε αριθμό μικρότερο από ότι χρειάζεται για να μπορούν αυτές οι δομές να λειτουργήσουν».

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, «θεωρούμε υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή όλους τους Υπουργούς και υφυπουργούς, καθώς και όλες τις Διοικήσεις του Οργανισμού της αντίστοιχης περιόδου, οι οποίοι συμβιβάστηκαν με τις επιταγές των κυβερνήσεων και της τρόικας και διαχειρίσθηκαν την ακραία υποχρηματοδότηση του Οργανισμού. Στον προϋπολογισμό του 2015 ο ΟΚΑΝΑ θα χρηματοδοτηθεί με 21 εκατομμύρια ευρώ. Ένας ακόμη εφιαλτικός χρόνος αρχίζει.

Απαιτούμε απ’ την τωρινή κι απ’ την επόμενη κυβέρνηση προσλήψεις άμεσα και κάλυψη όλων των αναγκών των προγραμμάτων σε υλικά».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.