Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Πάρτε ρεπό από το… αλκοόλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προστατέψτε το συκώτι σας.

Στις γιορτές όλοι πίνουμε ένα… ποτηράκι παραπάνω και αναγκάζουμε το συκώτι μας να δουλέψει πιο εντατικά. Γι’ αυτό ας το προστατέψουμε.

Ανεξάρτητα από την ποσότητα οινοπνεύματος που καταναλώνουμε, οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα 2-3 διαδοχικών ημερών κάθε εβδομάδα από το αλκοόλ, ώστε το σώμα και κυρίως το συκώτι να προλαβαίνει να ανανεώνεται.

Η κίρρωση του ήπατος συγκαταλέγεται στις πέντε πρώτες αιτίες πρόωρου θανάτου για τους άνδρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότεροι άνθρωποι που πεθαίνουν από την πάθηση αυτή δεν είναι αλκοολικοί, αλλά πίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία τα περιστατικά κίρρωσης του ήπατος, που οφείλονται στην υπερκατανάλωση αλκοόλ, αυξήθηκαν σε ποσοστό 25%.

«Πολλοί άνθρωποι βγαίνουν μετά τη δουλειά και αντί να αρκεστούν σε ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα, συνήθως πίνουν δύο ή τρία ποτήρια. Πολλές φορές, μάλιστα, το κάνουν καθημερινά, ώστε δεν δίνουν την ευκαιρία στο συκώτι τους να ξεκουραστεί», τονίζουν οι ειδικοί από τον κοινωφελή οργανισμό «British Liver Trust».

Ένα όργανο με πολλούς ρόλους

Το συκώτι είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας. Είναι επιφορτισμένο με περισσότερες από 400 λειτουργίες, όλες απαραίτητες για να διατηρηθούμε στη ζωή. Η λειτουργία του σχετίζεται με τη σύνθεση της χοληστερίνης, την έκκριση χολικών οξέων και αλάτων, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, την παραγωγή αντισωμάτων (ανοσοποίηση) κάθε φορά που ο οργανισμός καλείται να αντιμετωπίσει κάποια λοίμωξη, την ορμονική ισορροπία, αλλά και με την αποτοξίνωση του οργανισμού. Εκτός από το αλκοόλ, άλλοι παράγοντες που απειλούν την υγεία του ήπατος είναι οι ιοί της ηπατίτιδας (ηπατίτιδα A, B, C), η παχυσαρκία, αλλά και η κατάχρηση ορισμένων αντιβιοτικών (π.χ. τετρακυκλίνες, ερυθρομυκίνες).

Πόσο καλά γνωρίζουμε το συκώτι μας;

1. Το συκώτι έχει μέγεθος όσο:

α. Ένα iPhone
β. Ένα γκρέιπφρουτ
γ. Μια μπάλα του ράγκμπι

Σωστή απάντηση: γ.
Το συκώτι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο (μετά το δέρμα) του σώματος. Ζυγίζει περίπου 1,3 κιλά.

2. Ποιο από τα παρακάτω αποτελεί πρώιμο σημάδι μιας ηπατικής νόσου;

α. Ο πόνος στο συκώτι
β. Τα ανοιχτόχρωμα κόπρανα
γ. Τα σκουρόχρωμα ούρα

Σωστές απαντήσεις: β και γ.

Το ήπαρ δεν έχει νευρικές απολήξεις οπότε όταν παθαίνει βλάβη δεν δίνει κανένα πόνο. Αντίθετα, τα ούρα που σε τακτική βάση –ακόμη και όταν είμαστε ενυδατωμένοι– είναι πιο σκούρα, καθώς επίσης και τα κόπρανα που είναι ανοιχτόχρωμα σαν το χρώμα του στόκου αποτελούν ενδείξεις ότι το συκώτι έχει υποστεί βλάβη.

3. Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια ανίατη ασθένεια. Σωστό ή λάθος;

Σωστή απάντηση: Λάθος

Το λιπώδες ήπαρ (λιπώδης διήθηση ή στεάτωση) είναι μια πάθηση του ήπατος που μπορεί να διαγνωστεί με μια ειδική εξέταση αίματος και η οποία μπορεί να πάρει σοβαρή μορφή, αν δεν αντιμετωπιστεί. Πρόκειται για μια πάθηση που είναι αναστρέψιμη. Αυτό που απαιτείται είναι αποχή από το αλκοόλ, διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.