Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Τεστ αναπνοής «μυρίζει» το διαβήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντοπίζει σημάδια στα παιδιά προτού αρχίσουν να αναπτύσσουν συμπτώματα.

Ένα τεστ αναπνοής θα μπορούσε να εντοπίζει τα πρώιμα σημάδια για διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά, πολύ προτού αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα, ανακάλυψαν επιστήμονες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναπτύσσουν μια συσκευή χειρός, η οποία θα μπορούσε να αναγνωρίζει την αυτοάνοση ασθένεια, σώζοντας δυνητικά πολλές ζωές, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 2, ο διαβήτης τύπου 1 δεν προκαλείται από τον τρόπο ζωής ή διατροφής, αλλά πιστεύεται ότι είναι γενετικής προέλευσης, που σημαίνει ότι ο οργανισμός δε μπορεί να παράγει από μόνος του ινσουλίνη, εμποδίζοντας τη φυσιολογική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα αυτή ανακάλυψη θα βοηθήσει στην ανίχνευση της ασθένειας πολύ πιο έγκαιρα, μειώνοντας το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν σε διαβητική κετοξέωση, μια κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμη και θάνατο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια χημική ουσία, που παράγεται από τον οργανισμό των παιδιών που έχουν διαβήτη και η οποία κάνει την αναπνοή τους να έχει μια πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά.

Παρότι είναι δύσκολο να «πιάσει» κανείς τη μυρωδιά αυτή μόνο με την οσμή, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ, το οποίο μπορεί να «ανιχνεύσει» τη συγκεκριμένη χημική ουσία στην αναπνοή ενός παιδιού, παρέχοντας μια ακριβή και πρώιμη ένδειξη μελλοντικών προβλημάτων, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Breath Research.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.