Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ο “διάβολος της θάλασσας”

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η πεσκαντρίτσα Melanocetus, γνωστή και ως ο μαύρος διάβολος της θάλασσας, εντοπίστηκε περίπου 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Ένα από τα πιο σπάνια ψάρια στον κόσμο εντοπίστηκε από την έρευνα ενός οχήματος βαθιάς κατάδυσης.

Αυτή η πεσκαντρίτσα, με το όνομα Melanocetus, είναι μόλις 9 εκατοστά σε μήκος και διαθέτει ένα δικό του αλεξικέραυνο στην κορυφή του κεφαλιού του.

Είναι επίσης γνωστό ως ο μαύρος διάβολος της θάλασσας, και μπορεί να έχετε ξαναδεί κάτι παρόμοιο στην ταινία «Ψάχνοντας τον Νέμο», όπου ένα πανομοιότυπο ψάρι προσπαθούσε να πιάσει και να φάει το Nemo.

Το αργοκίνητο Melanocetus ανάβει την άκρη του πόλου του στο σκοτάδι του βυθού, προκειμένου να προσελκύσει το θήραμά του, πριν το καταπιεί, όταν αυτό βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το στόμα του.

Το ψάρι στο βίντεο είναι θηλυκό και πυροβολήθηκε από ερευνητές ενιδρύου του Ινστιτούτου Monterey Bay (MBARI) που έχει βάση την Καλιφόρνια.

Το αρσενικό του είδους είναι πολύ μικρότερο και αρκετά άχρηστο. Δεν έχει το «καλάμι» στο κεφάλι του και δεν είναι σε θέση να κυνηγάει για την τροφή του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο μοναδικός σκοπός του είναι να βρει ένα θηλυκό για να ζευγαρώσουν.

Η ομάδα MBARI πιστεύει ότι αυτά είναι τα πρώτα πλάνα που έχουν γυριστεί ποτέ με αυτό το είδος ψαριού, όντας ζωντανό και σε βάθος, και αυτή είναι μόνο η τρίτη πεσκαντρίτσα που έχει παρατηρηθεί σε χρόνια βαθιάς εξερεύνησης της θάλασσας.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να αιχμαλωτίσουν το ψάρι, προκειμένου να το μελετήσουν περαιτέρω.

Το ψάρι κρατείται σε ένα σκοτεινό δοχείο με σχεδόν παγωμένο νερό, σε παρόμοιο περιβάλλον με αυτό των ωκεανών, αλλά δεν αναμένεται να επιβιώσει για πολύ.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.