Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Στο ΣτΕ η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Tην ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας των ρυθμίσεων για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ζήτησαν σήμερα η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.α, καθώς όπως υποστηρίζουν αυτές είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Παρουσία δεκάδων υπαλλήλων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστήριο όπου συζητήθηκε η προσφυγή, οι νομικοί εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων υποστήριξαν πως δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση.

«Αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρχει. Η καρδιά του προβλήματος είναι ο επιμερισμός ότι συγκεκριμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να βαθμολογηθεί υποχρεωτικά με πολύ χαμηλό βαθμό. Τι εξυπηρετεί δηλαδή η αναγκαστική βαθμολόγηση του 15% με βαθμολογία από 1-6 στην κλίμακα του 10. Αφενός συγκρίνονται πτυχιούχοι με απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσελήφθησαν όμως για διαφορετικό σκοπό. Πρόκειται για ισοπεδωτική λειτουργία με τυχαία και συμπτωματικά κριτήρια», είπε η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας είναι η ποσόστωση στην βαθμολόγηση. Το ότι δηλαδή βάση των νομοθετικών προβλέψεων, ένα ποσοστό 25% θα πρέπει υποχρεωτικά να βαθμολογηθεί με 9-10 (άριστα), ένα 60% με 7-8 (μέτρια – καλά) και ένα 15% αναγκαστικά με 1-6 (άσχημα). Το δημόσιο αντέτεινε πως η άρνηση των υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση- η οποία έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και έχει κριθεί νόμιμη- καθώς και οι αλλεπάλληλες απεργίες για αυτό το λόγο «σημαίνουν για μας ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Τα κακώς κείμενα να μην αλλάξουν».

Παράλληλα επισήμαναν πως με βάσει το νόμο όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά επίπτωση μισθολογική ή άλλη και μάλιστα η άσχημη βαθμολόγηση αν την επόμενη χρονιά παρουσιαστεί βελτίωση στην αξιολόγησή τους θα διαγραφεί οριστικά από το φάκελό τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.