Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Δεν πείθονται οι μαθητές για τη σπουδαιότητα των εκδρομών στο εσωτερικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έγγραφο - υπενθύμιση του υπουργείου δε φαίνεται να συγκινεί τους μαθητές.

Το Υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να επιλέγονται τόποι προορισμού στο εσωτερικό της χώρας, που δίνουν τη δυνατότητα επιλογής περιοχών με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με πολιτιστικά μνημεία μοναδικής σημασίας, καθώς και παραθαλάσσιων, νησιωτικών και ορεινών περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Το έγγραφο στάλθηκε σε όλα τα Λύκεια της χώρα με αφορμή τις πολυήμερες εκδρομές της τελευταίας τάξης των σχολείων που σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιούνται λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του 2011 πραγματοποιείται μία (1) πολυήμερη εκδρομή από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και της Β ́ τάξης των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) στο εσωτερικό της χώρας ή σε χώρες του εξωτερικού, κατά το χρονικό διάστημα από 15 Οκτωβρίου έως 18 Δεκεμβρίου και από 1 Φεβρουαρίου έως και δέκα πέντε (15) ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων, η οποία έχει διάρκεια συνολικά μέχρι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες.

Η εκδρομή αυτή, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο προορισμού και τον τρόπο μετακίνησης των μαθητών, μπορεί να έχει διάρκεια έως επτά (7) ημέρες, εάν συμπεριληφθούν έως δύο (2) αργίες, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Συλλόγου των Διδασκόντων Καθηγητών.

Το Υπουργείο μπορεί να υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της επιλογής προορισμών στο εσωτερικό δεν φαίνεται όμως οι μαθητές να πείθονται. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να επιλέγονται για τις πολυήμερες εκδρομές προορισμοί του εξωτερικού με τα πρωτεία να τα έχει η Ρώμη, ενώ πολλά σχολεία επιλέγουν την Πράγα, τη Βουδαπέστη και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι Λύκεια της Φθιώτιδας ζήτησαν προσφορές για εκδρομές σε Παρίσι, Βιέννη, Ρώμη-Φλωρεντία. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, της Βοιωτίας και αλλού. Σχολείο της Ίου θα πραγματοποιήσει πολυήμερη εκδρομή σε Παρίσι, Λονδίνο, Άμστερνταμ, ενώ το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής ζητά προτάσεις από πρακτορεία για α) Βερολίνο – Λειψία, β) Μπρατισλάβα – Βουδαπέστη – Βιέννη, γ) Ρώμη – Φλωρεντία. 3ο Λύκειο Κομοτηνής επέλεξε Βερολίνο-Πράγα ενώ το 1ο ΕΠΑΛ της ακριτικής Ορεστιάδας επέλεξε τη Ρουμανία.

Από την άλλη δεν λείπουν και οι περιπτώσεις σχολείων ιδίως της Νότια Ελλάδας και της Αττικής επιλέγουν για την πολυήμερη εκδρομή τους τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Β.Ελλάδας καθώς και νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

Οι μαθητές υποστηρίζουν ότι προτιμούν τις εκδρομές στο εξωτερικό καθώς στο εσωτερικό της χώρας μπορούν να ταξιδέψουν οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο μέλλον ενώ μια εκδρομή στο εξωτερικό απαιτεί μεγαλύτερη οργάνωση.

Επίσης δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που η διαφορά στην τιμή ανάμεσα σε προορισμούς του εξωτερικού με αυτούς του εσωτερικού είναι μικρή με το εξωτερικό να είναι πιο θελκτικό για τους μαθητές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.