Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

«Η ανθρωπιστική βοήθεια «στερεύει», οι ανάγκες αυξάνονται»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ.

«Στερεύει» η ανθρωπιστική βοήθεια λόγω της έλλειψης πόρων, την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό εξαιτίας της αύξησης των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών, κατήγγειλε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη, ο Γκουτέρες ζήτησε να δημιουργηθεί στον ΟΗΕ ένα «υπερ-ταμείο για τις επείγουσες καταστάσεις» το οποίο θα επιτρέπει την κινητοποίηση περισσότερων πόρων για ανθρωπιστικές κρίσεις «επιπέδου 3» (αυτές που έχουν χαρακτηριστεί πιο άμεσες, όπως στη Συρία ή το Ιράκ).

Το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτείται από τις υποχρεωτικές συνεισφορές των κρατών μελών του ΟΗΕ, όπως γίνεται τώρα για τις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών διατήρησης της ειρήνης, πρότεινε.

Ο ΟΗΕ διαθέτει ήδη ένα έκτακτο ταμείο για τις ανθρωπιστικές του επιχειρήσεις, το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Επειγουσών Καταστάσεων (Cerf), όμως σε αυτό οι συνεισφορές είναι εθελοντικές και άρα δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την επιθυμία τα χρήματα της βοήθειας για την ανάπτυξη, τα οποία είναι δεκαπλάσια από αυτά της έκτακτης βοήθειας, να χρησιμοποιούνται επίσης για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

«Η ανθρωπιστική κοινότητα είναι πραγματικά κοντά στο να φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της μπροστά στην αύξηση των συγκρούσεων», κατήγγειλε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας «τη γεωμετρική αύξηση των αναγκών» στον κόσμο.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο αριθμός των εκτοπισμένων στον κόσμο εξαιτίας των συγκρούσεων ξεπέρασε το 2013 τα 50 εκατομμύρια.

Εκτός από τις συγκρούσεις, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει επίσης να αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες ανάγκες των πληθυσμών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή και «τον πολλαπλασιασμό των φυσικών καταστροφών», σημείωσε ο Γκουτέρες.

Παράλληλα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την δυνατότητά της να προλαμβάνει τις συγκρούσεις και τις ανθρωπιστικές τραγωδίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.