Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Νόμιμος ο γάμος ομοφυλόφιλων σε 24 αμερικανικές πολιτείες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφεύγει να αποφανθεί για την ουσία του θέματος.

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ζουν, πλέον, σε πολιτείες που επιτρέπουν το γάμο ανάμεσα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να επιληφθεί των προσφυγών που κατατέθηκαν σε πέντε πολιτείες όπου νόμοι που απαγορεύουν τον γάμο μεταξύ ομοφύλων είχαν κηρυχθεί άκυροι από ομοσπονδιακά δευτεροβάθμια δικαστήρια.

Κατά συνέπεια, τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν πλέον τη δυνατότητα να τελέσουν γάμους στην Γιούτα, την Ιντιάνα και την Οκλαχόμα, τρεις συντηρητικές πολιτείες, καθώς και στη Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν. Με τις πέντε αυτές πολιτείες, ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών πολιτειών όπου ο γάμος μεταξύ ομοφύλων είναι νόμιμος ανέρχεται σε 24. Ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε 165 εκατομμύρια, που αντιστοιχούν στο 52% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών. Ηδη στην Βιρτζίνια, την Οκλαχόμα και τη Γιούτα τα πρώτα ομόφυλα ζευγάρια τέλεσαν χθες γάμους χρησιμοποιώντας έγγραφα όπου οι όροι «άνδρας» και «γυναίκα» είχαν αντικατασταθεί από τον όρο «σύζυγοι».

«Οι πολιτείες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να θεσπίσουν τη δική τους νομοθεσία περί γάμου. Όμως είμαστε ένα κράτος δικαίου και θα εφαρμόσουμε τους νόμους», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Γιούτα Γκάρι Χέρμπερτ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ επανέλαβε χθες ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί, σε προσωπική βάση, ότι «αποτελεί σφάλμα η παρεμπόδιση των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν μία σοβαρή σχέση και θέλουν να τελέσουν γάμο να το κάνουν».

Ωστόσο, οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέφυγαν για μία ακόμη φορά να αποφανθούν επί του κεντρικού θέματος, το οποίο ετέθη για πρώτη φορά το 2004, οπότε ο γάμος μεταξύ ομοφύλων νομιμοποιήθηκε στη Μασαχουσέτη: το αμερικανικό σύνταγμα εγγυάται στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να τελέσουν γάμο; Τίποτε δεν τους εμποδίζει να αποφανθούν επί της ουσίας του θέματος στο μέλλον, κυρίως εάν το ομοσπονδιακό εφετείο του Σινσινάτι κηρύξει νόμιμη την απαγόρευση του γάμου των ομοφύλων στις πολιτείες που ανήκουν στη δικαιοδοσία του.

Αν και οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων χαιρέτισαν τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παραδέχονται ότι αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να διαιωνισθεί.

«Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: αυτό το πάτσγουορκ των νόμων περί γάμου, της πολυπλοκότητας και των διακρίσεων, που σήμερα πήρε παράταση, δεν μπορεί να διαρκέσει. Η μόνη αποδεκτή λύση είναι η ισότητα στον γάμο σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τσαντ Γκρίφιν, προέδρου της Human Rights Campaign.

Λογικά, η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορά έξι ακόμη πολιτείες, οι οποίες ανήκουν στο ίδιο δικαιικό πλαίσιο με τις πέντε: Δυτική Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Κάνσας, Κολοράντο, Γουαϊόμινγκ. Με την προσθήκη αυτών, 30 συνολικά αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που αντιπροσωπεύουν το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Το Κολοράντο ήδη έλαβε μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης, όμως ορισμένοι πολιτειακοί υπουργοί Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι θα περιμένουν δικαστικές διευκρινίσεις.

Μέχρι τη χθεσινή απόφαση, 19 πολιτείες είχαν νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου: Μασαχουσέτη, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Μέιν, Ρόουντ Άιλαντ, Νιού Μέξικο, Νιού Τζέρσεϊ, Μινεσότα, Μέριλαντ, Χαβάη, Ντελαγουέρ, Καλιφόρνια, Ιλινόι, Πενσιλβάνια, Ορεγκον, καθώς και η περιφέρεια της Ουάσινγκτον (το βορειο-ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ και η Δυτική Ακτή).

Οι αντιτιθέμενοι στον γάμο για όλους εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που αποτελεί μία νέα ήττα του στρατοπέδου του «όχι» έπειτα από σειρά δικαστικών αποφάσεων εναντίον τους σε ολόκληρη τη χώρα. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρους έκανε λόγο για «τραγική και απαράδεκτη» απόφαση.

Τον Ιούνιο 2013, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ακυρώσει ομοσπονδιακό νόμο που απαγόρευε στις ομοσπονδιακές αρχές να αναγνωρίσουν , ως προς τα δικαιώματα συνταξιοδότησης ή τη φορολογία, τους γάμους ομοφυλοφίλων που είχαν τελεστεί σε πολιτείες όπου αυτοί είχαν νομιμοποιηθεί (Defense of Marriage Act).

Η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφύλων: το 56%, σύμφωνα με δημοσκόπηση των CBS News και New York Times που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.