Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Κλασικά ποδήλατα σε ιστορικό καφέ των Χανίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έως την Κυριακή η «1η Παγκρήτια έκθεση κλασικού ποδηλάτου».

«Ορθοπεταλιές» με ποδήλατα από το... παρελθόν, κάνουν οι επισκέπτες της έκθεσης κλασικών ποδηλάτων, που χθες -Παρασκευή- τη νύχτα άνοιξε τις πύλες της σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιστορικού καφέ «Κήπος», στα Χανιά.

Ποδήλατα, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα έως και τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα Χανιά, στην «1η Παγκρήτια έκθεση κλασικού ποδηλάτου».

Η πρωτοβουλία για την έκθεση ανήκει σε μέλη της Λέσχης Κλασικής Μοτοσυκλέτας, τα οποία αγαπούν, συντηρούν και αναπαλαιώνουν τα παλιά σκαριά, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στην έκθεση υπάρχουν φίρμες ποδηλάτων, άγνωστες στους περισσότερους, γνωστές ίσως μόνον σε ανθρώπους, που στα νιάτα τους -στις δεκαετίες του ΄50, του ΄60, ή του ΄70- είχαν στην κατοχή τους τέτοια ποδήλατα. Τα πιο γνωστά από αυτά ήταν τα λεγόμενα διπλοσκέλετα ή ματρακάδες, στην πλειονότητά τους γερμανικής και αγγλικής προέλευσης. Κυκλοφόρησαν στις αρχές του ΄50, αλλά οι πωλήσεις τους σημείωσαν αλματώδη άνοδο τη δεκαετία του ΄60, αφού έγιναν ιδιαίτερα αγαπητά από τους Έλληνες εξαιτίας της ανθεκτικότητάς τους στον χρόνο και της σχετικά προσιτής τιμής τους. Αποτελούσαν ουσιαστικά το μέσο μεταφοράς για κάθε βαλάντιο.

Στην έκθεση «φιλοξενούνται» ποδήλατα ανδρικά, γυναικεία, παιδικά, που χρονολογούνται ακόμη και από τη δεκαετία του 1920 έως και τις αρχές του 1980, αλλά και ένα μοντέλο, που παραπέμπει στην αρχή της ιστορίας του ποδηλάτου κάπου στο 1875.

Στον χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, το μέλος της Λέσχης Κλασικής Μοτοσυκλέτας Χανίων, Μανώλης Μαρκαντωνάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ο σκοπός της έκθεσης αυτής έχει διπλό χαρακτήρα. Ο πρώτος ήταν να μαζευτούμε και να γνωριστούμε όλοι εμείς που αγαπάμε τα παλιά ποδήλατα, άσχετα αν κάποιος από εμάς έχει ένα ή περισσότερα ποδήλατα. Δεύτερον, ότι δεν μπορεί να μην "ξυπνήσουμε" σε κάποιους αναμνήσεις και όμορφες εικόνες από το παρελθόν, τότε που τα ποδήλατα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων, στη δουλειά, στη βόλτα τους, σε κοντινές ή μακρινές εξορμήσεις». Ο ίδιος σημείωσε πως «η έκθεση ίσως να αποτελέσει το εφαλτήριο, ώστε κάποιοι να αποφασίσουν να "ξεθάψουν" από κάποια αποθήκη ή σκοτεινό υπόγειο το παλιό ποδήλατο της οικογένειας και να του ξαναδώσουν ζωή».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Κλασικής Μοτοσυκλέτας, Γιώργος Παπαδοκοκολάκης, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία των ποδηλάτων, τόνισε: «θα ήθελα να επισημάνω ότι, όχι μόνο τα παλιά ποδήλατα, αλλά και οι παλιές μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της ζωής των κατοίκων των Χανίων στο πέρασμα των χρόνων».

Σημειώνεται ότι στα Χανιά συλλέκτες διατηρούν σε άριστη κατάσταση δεκάδες παλιά οχήματα και μοτοσυκλέτες, ενώ το δικό τους κλάμπ έχουν και οι φίλοι της κλασικής Βέσπας.

Η έκθεση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα διαρκέσει έως και αύριο Κυριακή.

Για την πραγματοποίησή της συνεργάστηκαν η Λέσχη Κλασικής Μοτοσυκλέτας Χανίων (τμήμα κλασικού ποδηλάτου), η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή ενότητα Χανίων, ο δήμος Χανίων, και η Πολιτιστική Επιχείρηση του δήμου Χανίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.