Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Μέτρα εκτάκτου ανάγκης για να σωθούν οι συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών τις τελευταίες ημέρες στέλνονται μαζικά, μέσω ταχυδρομείου, ατομικές ειδοποιήσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα ειδοποιητήρια δεν αφορούν μόνο μεγάλα ποσά, αλλά και μικρά, και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο κατασχέσεων - πλειστηριασμών.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, μέσω του ΚΕΑΟ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για χρέη προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Σε πρώτη φάση, τα μέτρα αφορούν χρέη προς το ΙΚΑ, υποστηρίζουν, παρότι τις προηγούμενες ημέρες ειδοποιητήρια έλαβαν ακόμη και ιδιοκτήτες ταξί, τα οποία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κλάδου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΚΕΑΟ έχει αποστείλει συνολικά 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις – προσκλήσεις για τακτοποίηση οφειλών. Από αυτές, οι 58.243 αφορούσαν οφειλέτες του ΙΚΑ και 6.024 οφειλέτες του ΟΑΕΕ.

Παράλληλα, έχουν αποστείλει και 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις (β' στάδιο ενημέρωσης). Από αυτές, 60.621 έχουν ήδη φθάσει σε οφειλέτες του ΙΚΑ, 5.941 σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ, ενώ άλλες 24.360 είναι προς αποστολή σε οφειλέτες του ΟΓΑ και 2.484 σε οφειλέτες του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, στον ΟΑΕΕ με τους 776.906 άμεσα ασφαλισμένους, χρωστάνε 9,1 δισ. ευρώ οι 659.000. Ενεργοί βέβαια είναι λιγότεροι από 350.000.

Από τα 9,1 δισ. ευρώ, σε ρύθμιση βρίσκονται μόλις τα 554 εκατ. ευρώ, 167 εκατ. ευρώ στην πάγια ρύθμιση, και 330 εκατ. ευρώ στη Νέα Αρχή. Στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί οφειλές μόλις 250 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.389 οφειλέτες.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή σύσκεψη της ΕΣΕΕ με την ΓΣΕΒΕΕ και τα σωματεία ιδιοκτητών Ταξί, καθώς σε συνολικά 211.451 οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών ειδοποιητήρια, εκτός από το ΚΕΑΟ, στέλνει και ο ΟΑΕΕ.

Κατά τη σύσκεψη, αφού εκφράστηκε η έντονη αντίδραση των μικρομεσαίων για την τακτική των ειδοποιητηρίων, αποφασίστηκε οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών να αναλάβουν από κοινού, δράση ώστε να ανασταλεί η διαδικασία αποστολής των ειδοποιητηρίων.

Η διαδικασία

Βάσει της διαδικασίας, στον οφειλέτη που εντάσσεται στο ΚΕΑΟ αποστέλλεται η «Πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών».

Σε αυτόν που δεν ανταποκρίνεται (με εξόφληση ή διακανονισμό) αποστέλλεται η «Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία ενημερώνεται ότι εάν δεν ανταποκριθεί σε 20 ημέρες, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Οι οφειλέτες του ΙΚΑ, κατά κύριο λόγο, ενημερώνονται ηλεκτρονικά, καθώς το ΙΚΑ γνωρίζει την ηλεκτρονική διεύθυνση των εργοδοτών που καταβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ).

Στους υπόλοιπους οφειλέτες η αποστολή γίνεται μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή. Να σημειωθεί ότι στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Ειδικά για τον ΟΑΕΕ, οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, βάσει των καταστατικών διατάξεών του, βεβαιώνονται στην αρμόδια ΔΟΥ.

Μάλιστα, μόνο για το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών, ίσχυε μέχρι τον Ιούλιο του 2013 ο αναγκαστικός νόμος 86/67 που προέβλεπε προσωποκράτηση για χρέη πάνω από 20.000 ευρώ στην 5ετία, μόνο από εισφορές. Σε όσες περιπτώσεις είχε εφαρμοστεί, ο ασφαλισμένος έκανε ρύθμιση, πλήρωνε μία δόση και το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης.

Δίνετε ό,τι μπορείτε...

Με στόχο την αύξηση των εσόδων του «πάση θυσία», και δέλεαρ την καθυστέρηση της διαδικασίας λήψης αναγκαστικών μέτρων, το ΚΕΑΟ εφαρμόζει ένα δικό του τρικ που δεν ισχύει όμως για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη λιγότερα από 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναλύει σε έγγραφό του το Κέντρο, για λόγους χρηστής διοίκησης, οφειλέτες που καταβάλλουν ανελλιπώς, κάθε μήνα, τρέχουσες εισφορές και τμήμα της οφειλής, εύλογο σε σχέση με το ύψος της, αξιολογούνται από την υπηρεσία ως χαμηλής προτεραιότητας για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Ευνόητο όμως είναι, συνεχίζει στο έγγραφό του το ΚΕΑΟ, ότι στην περίπτωση αυτή δεν παρέχονται τα ευεργετήματα που συνεπάγεται η ρύθμιση της οφειλής, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή από ποινική δίωξη και η λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΚΕΑΟ, μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν γίνει 1.372 κατασχέσεις ακινήτων και 259 κινητών.

Ο αριθμός των παραγγελιών κατάσχεσης εις χείρας τραπεζών ήταν 33.452, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός κινητής και ακίνητης περιουσίας 4.812. Το σύνολο των ποσών για τα οποία ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα ήταν 1,135 δισ. ευρώ. Από αυτά, εισπράχθηκαν μόλις 56.650.371 ευρώ!

Αναπόφευκτες οι μειώσεις στις συντάξεις

Να σημειωθεί ότι, βάσει των πλέον συντηρητικών υπολογισμών, το ταμειακό έλλειμμα του ΟΑΕΕ στο τέλος του 2014 θα αγγίξει τα 720 εκατ. ευρώ.

Τόσο στη διοίκηση του ταμείου, όσο και στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς εκτιμάται ότι τον Οκτώβριο τα έσοδα θα μειωθούν περαιτέρω, λόγω και των αυξημένων υποχρεώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών προς την εφορία. Εκτιμούν, δε, ότι οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα είναι μονόδρομος.

Τόσο στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, όσο και στην έκθεση του ΚΕΠΕ που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι εισφορές που καταβάλλονται στον ΟΑΕΕ δεν αντιστοιχούν στις παροχές που δίνονται και αυτό πρέπει να επανεξεταστεί.

Πρόκειται για το παλιό σενάριο, που προέβλεπε μείωση έως και 35% των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους και της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.