Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών Λακωνίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) για την ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών του νομού Λακωνίας μετά την απώλεια εισοδήματός τους εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Νοεμβρίου και της μικροκαρπίας προτίθεται να εξετάσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η πρόταση για ενεργοποίηση του κανονισμού, ετέθη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πάρη Κουκουλόπουλου για τα προβλήματα των παραγωγών εσπεριδοειδών Λακωνίας.

Η πρόταση βρήκε σύμφωνους τη βουλευτή της ΝΔ κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τους αγρότες που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Επί του θέματος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης του προϊόντος, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία της ΕΕ, θα συγκροτηθεί φάκελος, ο οποίος και θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, στη συνάντηση επισημάνθηκε η υποστήριξη της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών με την ένταξη των πορτοκαλιών στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων που συμπεριλήφθησαν στην πρόταση του Εθνικού Φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι σε στενή συνεργασία με τις Ομάδες Παραγωγών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την τελική διαδικασία του τρόπου καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενόψει της έγκρισης της πρότασης από την Ε.Ε.

Στη σύσκεψη ετέθησαν επίσης και ζητήματα που αφορούν στην αξιοποίηση των προγραμμάτων προώθησης του υπουργείου για τη διείσδυση των εσπεριδοειδών σε νέες αγορές του εξωτερικού, ενώ επισημάνθηκε και η αναγκαιότητα της συγκρότησης υγιών ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών για την ενίσχυση της εμπορίας, της διακίνησης και της εξωστρέφειας του κλάδου των εσπεριδοειδών με την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.