Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Βρούτσης: Δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ακόμη και για τις ειδικές κατηγορίες, παρείχε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις συντάξεις από το πληροφορικό σύστημα ΗΛΙΟΣ.

Οπως δήλωσε «παρότι οι ειδικές διατάξεις συνταξιοδότησης, εκτός δηλαδή των γενικών ορίων ηλικίας, αποτελούν δομικές στρεβλώσεις και μια πολυτέλεια για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, συντηρώντας ανισότητες υπονομευτικές για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή που θα ανατρέπει οικογενειακούς προγραμματισμούς».

Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι η ομαλή καταβολή των συντάξεων είναι εγγυημένη και διασφαλισμένη για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους και επισήμανε ότι «η ταμειακή ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος έχει ενισχυθεί σημαντικά, τόσο με μια σειρά παραμετρικών αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2012, όσο και με την για πρώτη φορά οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη 15η έκθεση του πληροφορικού συστήματος HΛΙΟΣ, που αφορά τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για τον μήνα Αύγουστο, σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη γήρατος έως 600 ευρώ μεικτά. Συγκεκριμένα 647.737 συνταξιούχοι συνολικά λαμβάνουν σύνταξη γήρατος από 0 έως 600 ευρώ μεικτά, δηλαδή προ κρατήσεων φόρου και υγειονομικής περίθαλψης. Αλλοι 582.206 συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη από 601 έως 1.000 ευρώ και συνολικά 1.229.943 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.023.209 ατόμων, λαμβάνουν σύνταξη γήρατος έως 1.000 ευρώ μεικτά. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 945,73 ευρώ. Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.656.430 άτομα και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.486.321 εκ των οποίων οι 11.520 σε υπηκόους άλλων χωρών.

Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον μήνα Αύγουστο ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ και η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο οκτάμηνο του 2014 ανήλθε σε 18,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η δαπάνη είναι εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Αυτό γιατί από την προϋπολογισθείσα καταβολή 66,6% που αντιστοιχεί σε 7,3 δισ. ευρώ της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών Ταμείων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 66,1% που αντιστοιχεί σε 7,2 δισ. ευρώ. Κρίσιμης σημασίας πληροφόρηση, κυρίως για την εξέλιξη των χρηματοδοτικών αναγκών των ασφαλιστικών Ταμείων, αποτελεί η μηνιαία εισροή των νέων συνταξιούχων ανά Ταμείο κύριας ασφάλισης και κατηγορία σύνταξης. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η εξέλιξη του πλήθους των νέων συνταξιούχων για τους οποίους αναγγέλθηκε η καταβολή σύνταξης είναι 9.707 άτομα τον Ιούνιο, 12.696 τον Ιούλιο και 12.549 τον Αύγουστο.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.