Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας… ή και όχι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα έρευνα ρίχνει την «αξία» του καλού πρωινού.

Για πολύ καιρό θεωρούνταν ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ζωτικής σημασίας για την «ενεργοποίηση» του οργανισμού και την πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα, το πρωινό ίσως τελικά και να μην είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Αντίθετα με όσα υποστήριζαν έως τώρα οι ειδικοί, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Bath ισχυρίζεται ότι το πρώτο γεύμα της ημέρας έχει ελάχιστη επίδραση στο… τσιμπολόγημα, ή το μέγεθος των μερίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, όπως αναφέρουν δεν έχει καμία επίδραση ούτε στο μεταβολισμό.

Οι ερευνητές λένε, ότι η καλή υγεία των ανθρώπων που τρώνε καλό πρωινό οφείλεται μάλλον στη γενικότερη διατροφή τους.

Βρήκαν ότι δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στο μεταβολισμό μετά από έξι εβδομάδες, ανάμεσα σε αυτούς που δεν τρώνε τίποτα για πρωινό και σε εκείνους που καταναλώνουν 700 θερμίδες πριν από τις 11 το πρωί, από τις οποίες τις μισές μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα μάτια τους και θα σηκωθούν από το κρεβάτι.

Η κυριότερη διαφορά ήταν, ότι εκείνοι που απείχαν από το πρωινό, έτρωγαν λιγότερες θερμίδες όλη την υπόλοιπη μέρα.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται επίσης σε αντίθεση με τη διαδεδομένη άποψη, που θέλει όσους παραλείπουν το πρωινό να… αναπληρώνουν με το παραπάνω τις θερμίδες στη συνέχεια.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν πρωινό ήταν περισσότερο πιθανό να δαπανούν μεγαλύτερα ποσά ενέργειας το πρωί μετά το φαγητό (περίπου 442 θερμίδες). Εμφάνιζαν ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Η άποψη που θέλει το πρωινό να είναι “το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας” είναι τόσο διαδεδομένη, που πολλοί εκπλήσσονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να δείχνουν αν ή πώς το πρωινό συνδέεται με αλλαγές στην υγεία μας» εξήγησε στους New York Times ο Dr James Betts, λέκτορας σε θέματα Διατροφής, Μεταβολισμού και Στατιστικής.

«Είναι αλήθεια το γεγονός, ότι όσοι τρώνε συχνά πρωινό τείνουν να είναι πιο αδύνατοι και υγιείς, όμως τα άτομα αυτά σε γενικές γραμμές ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Επομένως, έχουν πιο ισορροπημένη διατροφή, ενώ ασκούνται τακτικά» πρόσθεσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal for Clinical Nutrition.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.